door © De Standaard
We lusten de zone 30 niet. Dat blijkt uit een recente enquête van Vias Institute (DS 9 januari). Zes op de tien Belgen zijn tegen de maatregel. Tegelijk staat verkeersveiligheid hoog in de ergernis-lijstjes van diezelfde Belgen. In een onderzoek van de politiezone Brussel-Noord vormden ‘onaangepaste snelheid’ en ‘agressief verkeer-rijgedrag’ de absolute top van de problemen die de burgers aangepakt willen zien.
Terecht trouwens, want de afgelopen tien jaar had Brussel gemiddeld 29 verkeersdoden per jaar. 26 in 2006, vervolgens 31, 35, 30, 31, 25, 37, 24, 29, 28 en 18. Een macaber overzicht van moeders, vaders, kinderen, vrienden en kennissen die gestorven zijn in het verkeer. 29 doden te veel, 29 doden per jaar die te vermijden waren.
Snelheid is daarbij een van de belangrijkste oorzaken. Dan moet je niet alleen denken aan de zotten die met 120 kilometer per uur door de tunnels razen. Ook 50 kilometer per uur in een woonwijk is vaak al dodelijk. Bij een aanrijding met 30 kilometer per uur overleeft 90 procent van de voetgangers en fietsers, bij een aanrijding met 50 kilometer per uur sterft 50 procent van hen. Studies wijzen uit dat we het aantal doden en zwaargewonden in Brussel met een kwart kunnen verminderen als we de effectieve gemiddelde snelheid in het Hoofdstedelijke Gewest met 5 kilometer per uur doen dalen.
De keuze is dus niet: ben je voor of tegen een zone 30 in Brussel? De keuze is: vind jij dat die paar kilometer per uur die we sneller mogen rijden, een tiental doden per jaar mag kosten? Zelfs al kon ik maar één mens redden, dan nog zou ik bereid zijn die kleine inspanning te leveren. Ik ben zeker dat dat het antwoord van bijna iedereen zal zijn.
Het Brussels Hoofdstedelijke Gewest moet van 30 kilometer per uur de norm maken in Brussel. Het gewest en de gemeenten kunnen dan nog altijd samen beslissen op welke wegen (zoals verbindingswegen en tunnels) je uitzonderlijk toch nog sneller mag rijden als de andere weggebruikers er genoeg beschermd zijn. Die maatregel redt levens, is goed voor de luchtkwaliteit én zelfs voor de doorstroming van het (auto)verkeer. Het gebeurt niet elke dag dat je als politicus zo’n grote impact kunt hebben.
Het gaat over één zin die moet worden veranderd in de verkeerswetgeving. Makkelijker wordt het niet meer om levens te redden. Stop dus met palaveren en uitstellen en grijp deze kans met beide handen.
Deze opinie verscheen op 10 januari 2018 in De Standaard. Je leest ze hier: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180109_03289740