door Cathy Galle © De Morgen

Molenbeekse scholieren noemden kerkbezoek ‘haram’. Moeten we ons zorgen maken over islamisering bij kinderen?

Volgens ‘Van Dale’ betekent haram: ‘Niet in overeenstemming met de islamitische voorschriften.’ Maar dat blijkt voor interpretatie vatbaar, zeker bij kinderen. Neemt de ‘haramcultuur’ in Brussel toe? Over die vraag barstte een Facebook-discussie los na een post van Johan Leman.

Johan Leman, voorzitter van het Molenbeekse integratiecentrum Foyer, beschreef hoe een islamitische leerkracht met een klasje uit de lagere school de Sint-Jan-Baptistkerk in Molenbeek wou bezoeken. Bij het binnengaan van de kerk kreeg de leerkracht protest van de kindjes van Marokkaanse afkomst. “C’est haram, madame.” Het werd nog erger toen ze bij het altaar kwamen: “Non, non, c’est haram.” Allemaal. De leerkracht was perplex… nooit meegemaakt”, postte Leman.

(…)

Huis van de duivel

De post van Johan Leman bracht op Facebook een hele discussie op gang over wat de opgang van de haramcultuur wordt genoemd. Is er hier sprake van islamisering bij jonge kinderen? Niet iedereen lijkt hiervan overtuigd. “We moeten oppassen om zware uitspraken te doen aan de hand van een voorval”, vindt Bruno De Lille, Brussels politicus voor Groen. “Kinderen zeggen veel onder elkaar. Dat heb ik vaak gemerkt op de Brusselse multiculturele school waar mijn zoontje zat. We liepen eens met hem voorbij een kerk en toen zei hij: kijk papa, dat is het huis van de duivel. Dat had hij op school geleerd van zijn vriendjes. Of die keer dat bananen haram waren. Heb ik vaak gemerkt: alles wat ze niet lustten, was haram; alles wat wél lekker was, was halal. Ik wil maar zeggen, we mogen niet vergeten dat hier om kinderen gaat. Je moet zulke incidenten niet opkloppen maar wel aangrijpen om een gesprek over te voeren.”

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.demorgen.be/dmselect/-de-kerk-wij-moslims-mogen-daar-niet-binnen-bad7f295/