door © De Morgen

De Brusselse voetgangerszone is een succes, zo kloppen de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) en schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open Vld) zich op de borst. Maar is dat wel zo?

Sinds afgelopen zomer is de autovrije zone in de hoofdstad verdubbeld in omvang. Die beslissing werd met gemengde reacties onthaald. Voetgangers en fietsers juichten toe dat zij het stadscentrum weer volop konden opeisen. Pendelaars waren minder enthousiast en vreesden ellenlange files. Ook handelaars toonden zich bezorgd over wat de voetgangerszone voor hun omzet zou betekenen. Na acht maanden ziet het stadsbestuur een positieve tendens: er zijn meer voetgangers en fietsers op de centrale lanen en de verschuiving van het autoverkeer heeft tot niet al te veel extra files geleid. Toch is niet iedereen even tevreden.

(…)

Bloeden

Toch kan de kritiek niet zomaar weggewuifd worden. Ondernemersorganisatie Unizo was een voorstander van de voetgangerszone, en is dat nog steeds, benadrukt Antoon Van Assche. “De voetgangerszone kan een belangrijke meerwaarde betekenen voor het Brusselse centrum. Maar het is niet makkelijk om die zone te blijven verdedigen als je handelaars bloeden.” Niet dat alle handelaars lijden onder de nieuwe situatie. Vooral horecazaken boeren ook vandaag nog goed, sommige zelfs beter dan voorheen. Maar dat geldt slechts voor een deel van de handelszaken, benadrukt Van Assche. Anderen zagen hun omzet flink dalen. Volgens Unizo ligt dat voor een deel aan gebrekkige communicatie bij het stadsbestuur. “Nu denken veel mensen dat je niet meer met de auto naar het centrum van Brussel kan, maar dat klopt niet, al is het inderdaad wat moeilijker geworden. De communicatie moet beter, om duidelijk te maken dat mensen hier wel nog geraken”, zegt Van Assche. Al zijn er wel degelijk mobiliteitsproblemen. “Als je de auto uit het centrum wilt, moet je extra inzetten op het openbaar vervoer”, zegt Bruno De Lille (Groen). “Tram en metro werken goed, maar voor busgebruikers hebben ze het net moeilijker gemaakt. Bepaalde buslijnen zijn nu doorgeknipt, waardoor mensen soms een kilometer te voet moeten om op een andere bus te stappen. Daar tref je vooral oudere mensen mee. Zo breng je iets wat in wezen goed is – een voetgangerszone – in gevaar door de mensen onvoldoende te betrekken.”

Ondersteunen

Ook de samenwerking met de handelaars kan immers beter. Volgens Van Assche worden zij te weinig begeleid. “Handelaars die overleven, doen dat zonder de stad.” Dat sommige handelaars door de invoering van een voetgangerszone moeilijkheden kennen, is normaal, zegt Cathy Macharis, professor Stedelijke mobiliteit en impactstudies aan de VUB. “Het type winkel verandert. Dat is een logisch proces: sommige winkels passen nu eenmaal beter in een voetgangerszone dan andere.” Volgens De Lille kan Brussel meer doen om handelaars te ondersteunen. Hij pleit ervoor om samen met handelaars te bekijken of ze hun zaak niet elders in Brussel kunnen vestigen. “De stad kan hen daar bijvoorbeeld één of twee jaar huurvermindering geven.”

Het hele artikel lees je hier: http://www.demorgen.be/plus/nog-werk-aan-voetgangerszone-b-1456793402939/