door © Belga

De unitaire dierenrechtenpartij DierAnimal heeft in Brussel zowel een Franstalige als een Nederlandstalige lijst neergelegd voor het Brussels Parlement. Opmerkelijk is dat Brussels parlementslid Annemie Maes, die geen plaats kreeg op een Groen-lijst, een plaats op de lijst geweigerd heeft. Ze leverde als parlementslid wel een handtekening zodat DierAnimal geen handtekeningen bij kiezers moest sprokkelen.

Annemie Maes kreeg van Groen na twee mandaten in het Brussels Parlement geen plaats meer op de lijst voor het Brussels Parlement of de Kamer. Ze reageerde daarop zeer ontgoocheld omdat andere parlementsleden – Bruno De Lille, Elke Van den Brandt en op de Ecolo-Kamerlijst Tinne Van der Straeten – wel nog voor een derde mandaat mochten gaan.

Maes kreeg van de nieuwe, unitaire dierenpartij DierAnimal, het aanbod om op de Brusselse lijst te staan, maar weigerde uiteindelijk: “Ik ben zeer ontgoocheld in Groen in Brussel, maar ik ben een overtuigde ecologiste en wilde Groen geen concurrentie aandoen. Bovendien wil ik als parlementslid in schoonheid eindigen.”

Hoewel ze een plaats op de lijst weigerde, leverde Annemie Maes wel de nodige handtekening opdat DierAnimal als nieuwe partij geen handtekeningen moest sprokkelen bij kiezers. “Dat gebeurde met akkoord van Groen-voorzitster Meryem Almaci”, benadrukte ze op de vraag of Groen op de hoogte was, dan wel of het om een soort ‘wraakactie’ ging.

Maes had naar haar strijd voor het verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Gewest verwezen als één van de redenen waarom ze geen plaats meer kreeg op de kieslijsten. Voor haar is dat ook de reden waarom de Franstalige lijst van DierAnimal niet op een handtekening van Ecolo, maar wel van DéFI kon rekenen (Joëlle Maison).

Naast Brussel komt DierAnimal ook op in de meeste Vlaamse provincies voor het Vlaams Parlement en vaak ook voor de Kamer. Europees wordt enkel in Duitstalig België een lijst ingediend.

Het hele artikel lees je hier: https://www.proximus-sports.be/esports/nl/article/1937697/annemie-maes-weigert-plaats-op-lijst-dieranimal-maar-levert-wel-handtekening