door © BRUZZ

De begroting van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) is vrijdag goedgekeurd. Het gaat om een begroting in evenwicht, goed voor 175 miljoen euro. Oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en Groen stemden tegen, onder meer omdat ze vinden dat er te weinig investeringen gebeuren in kinderopvang en Nederlandstalig onderwijs. Collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) zegt dat de VGC doet wat ze kan.

Het budget voor de VGC wordt begroot op 175 miljoen euro, waarvan opnieuw ongeveer 58 miljoen euro vanuit Vlaanderen komt. Maar omdat de totale begroting lichtjes gestegen is, zakt die bijdrage uit Vlaanderen procentueel, wat Groen maar ook regeringspartij Open VLD doet concluderen dat Vlaanderen Brussel loslaat.

Johan Van den Driesche (N-VA) ontkent dat. “Doordat Vlaanderen het enige Gewest is dat nettobetaler is aan de federale overheid, kunnen de dotaties en subsidies die de federale overheid betaalt aan het Brussels Gewest, of rechtstreeks aan de VGC, volledig beschouwd worden als gefinancierd met federale belastingen geïnd in het Vlaamse Gewest.”

Onderwijs en kinderopvang

Inhoudelijk kregen de capaciteitsuitbreiding voor scholen en kinderopvang veel aandacht. Regeringspartijen SP.A, Open VLD en CD&V beklemtonen dat ze ruim 42 miljoen euro investeren in onderwijs en vorming. Niet genoeg, volgens oppositiepartij Groen. “Jaarlijks worden nog steeds 1500 kinderen de toegang tot het Nederlandstalig onderwijs ontzegd”, zegt Bruno De Lille. “En volgens de capaciteitsmonitor zal dat in 2020 nog altijd zo zijn.”

Collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) stelt dat de VGC doet wat ze kan. “Voor het secundair onderwijs hebben we twee projecten gestart, in Koekelberg en in Schaarbeek, goed voor bijna elk 1.000 plaatsen. We hebben zelfs al zicht op derde en vierde, een in Brussel-Stad en Laken, en één in de nieuwe wijken die er komen rond Thurn&Taxis. Wij kunnen niet meer.”

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/video/begroting-vgc-goedgekeurd-doen-wat-we-kunnen