door myde © De Standaard

België zakt twee plaatsen op de Europese Rainbow Index, die alle Europese landen rangschikt naargelang van de ­holebi- en transgendervriendelijkheid van hun wetgeving. Ons land staat nu op de vierde plaats na Malta, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. ­ILGA, de internationale organisatie die zich inzet voor de gelijkberechting van homoseksuelen, transgenders en interseksuelen, maakte de rangschikking bekend op het forum van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie in Brussel.

‘Jarenlang stonden we tweede. Die plaats zijn we kwijt omdat we nog altijd geen nationaal actieplan kunnen voorleggen’, zegt Bruno De Lille, Brussels Parlementslid voor Groen. ‘Het vorige plan liep af in 2014. Holebi­federatie Çavaria deed al het voorbereidende werk voor een nieuwe versie, maar deze regering ving daar niets mee aan.’

Voor De Lille is het duidelijk: een nationaal actieplan is geen prioriteit. ‘Schandalig. Uit de scriptie van twee studentes Gezondheidsvoorlichting blijkt dat een op de vier Vlaamse holebi’s en transgenders een poging tot zelfdoding heeft ondernomen. Toch blijven onze overheden doof.’ Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) kondigde onlangs aan het Vlaamse actieplan te zullen uitbreiden opdat zelfdoding bij holebi’s en transgenders zou afnemen.

Het hele artikel lees je hier: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170517_02887504