door © Belga / HLN.be

De Belgische zangeres Maurane is op 57-jarige leeftijd overleden. Haar levenloze lichaam werd gisterenavond aangetroffen in haar bed in haar woning in Schaarbeek, zo meldt de Franstalige openbare omroep RTBF. Een woordvoerder van het Brusselse parket bevestigt het nieuws. De stad Brussel draait vanavond de grootste hits van Maurane op de Grote Markt.

Uit de eerste vaststellingen die de wetsdokter en het laboratorium van de federale politie hebben uitgevoerd, is er niets dat wijst op de tussenkomst van een derde of derden bij de dood van de zangeres Maurane. In de loop van de dag zal de autopsie plaatsvinden, want de precieze doodsoorzaak kon nog niet bepaald worden door de wetsgeneesheer.

Maurane werd in de loop van maandagavond door een vriendin dood aangetroffen in haar woning in Schaarbeek. Het overlijden van de zangeres kwam onverwacht, maar wordt niet als verdacht beschouwd.

Maurane, wier echte naam Claudine Luypaerts is, werd op 12 november 1960 geboren. Ze is de dochter van een componist en een pianolerares. In 1986 bracht ze haar eerste album ‘Danser’ uit. Haar laatste album, ‘Ouvre’, dateert van 2014. Vanaf 2016 hield ze het artiestenleven voor bekeken wegens problemen met haar stembanden.

Comeback

Afgelopen weekend maakte Maurane echter haar comeback. Zaterdag trad ze op in het Brusselse Egmontpaleis, terwijl ze zondag in het kader van het Irisfeest van het Brussels gewest op de planken stond op het Paleizenplein. Daarnaast werkte de zangeres ook aan een nieuw album ter ere van Jacques Brel, dat voor de herfst van 2018 was gepland, en een nieuwe tournee in 2019.

Eerbetoon op Grote Markt

De stad Brussel brengt vanavond van 18.00 tot 19.00 uur een eerbetoon aan Maurane door haar grootste hits te laten weerklinken op de Grote Markt. Het eerbetoon aan Maurane zal bijgewoond worden door verschillende leden van het college van de stad Brussel.

“Maurane was ongetwijfeld één van onze grootste talenten van ons land. Ze begon haar carrière in de straten en de theatercafés van Brussel. Haar vertrek is een groot verlies voor de muziekwereld. Wij brengen haar eerbetoon vanavond op de Grote Markt door een paar van haar mooiste liedjes te brengen en nodigen iedereen uit om aanwezig te zijn” , zei Karine Lalieux, Schepen van Cultuur van de Stad Brussel.

“Ik ben bijzonder triest. Sinds meer dan 15 jaar, via gemeenschappelijke vrienden, heb ik Maurane leren kennen verder dan haar uitzonderlijke artistieke persoonlijkheid. De muziekwereld verliest één van zijn mooiste stemgeluiden. Een prachtige persoon heeft ons verlaten, ik mis haar nu al”, aldus Brussels burgemeester Philippe Close.

Decoraties

Maurane kreeg in ons land in 2003 de onderscheiding van ridder in de Kroonorde. In Frankrijk werd ze in 2011 gedecoreerd als officier in de Orde van Kunst en Letteren. Behalve als zangeres was ze ook als actrice actief, meest recent nog in de Franse film “Le Collier rouge” (2018) van regisseur Jean Becker.

“We zullen je missen”

In de reacties op sociale media wordt Maurane vooral geprezen om haar stem. “We zullen je stem missen en ik blijf zonder stem achter”, zegt Sandra Kim, die in 1986 voor ons land het Eurovisiesongfestival won, op Twitter.

“Zo verschrikkelijk dat Maurane overleden is. Veel van haar liedjes zijn klassiekers, haar stem was fenomenaal”, luidt het bij Bruno De Lille, Groen-parlementslid in Brussel. Premier Charles Michel meent dat een “geëngageerde artieste” ons heeft verlaten. Hij noemt Maurane “een buitengewone zangeres, een inspirerende stem en een innemende persoonlijkheid”.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zal de “uitzonderlijke stem” van Maurane ons nog lang bijblijven. Ook PS-voorzitter Elio Di Rupo spreekt over een “uitzonderlijke zangeres, die de cultuur van ons land hoog hield”.

Plein in Schaarbeekse Jacques Rayéstraat hernoemd naar Mauraneplein

Het schepencollege van Schaarbeek heeft vanochtend beslist om het plein in de Jacques Rayéstraat te hernoemen naar ‘Mauraneplein’. De Belgische zangeres woonde in de straat op nummer 32. De burgemeester en schepenen van Schaarbeek hebben ook een virtueel rouwregister geopend op de website van de gemeente.
Tijdens de volgende gemeenteraad, op 25 mei, volgt er een eerbetoon. De familie van de zangeres zal ook bloemen toegestuurd krijgen.

Het hele artikel lees je hier: https://www.hln.be/showbizz/muziek/belgische-zangeres-maurane-57-overleden~adb0e116/