door © De Morgen

In het Brussels parlement start de bijzondere commissie over de staat van de hoofdstedelijke tunnels woensdag haar eigenlijke werkzaamheden met een hoorzitting met de administratie van Brussel Mobiliteit. Dat is maandagnamiddag beslist bij de installatievergadering van de commissie.

De bijzondere commissie startte met een proceduredebat en schorsing van ruim een half uur over het voorzitterschap. De meerderheid verwees naar het reglement dat bepaalt dat een bijzondere commissie voorgezeten wordt door de voorzitter van het parlement, die dan geen stemrecht heeft, of door een lid van commissie. Daarom stelde zij Charles Picqué (PS) voor.

Picqué, jarenlang minister-president en ongetwijfeld één van de mensen die gehoord zal worden, benadrukte dat hijzelf bewust geen lid van de commissie wilde worden. Hij engageerde zich om de volledige transparantie na te streven. Indien hij door de commissie gehoord zou worden, zou één van de drie ondervoorzitters de commissie leiden.

Fractieleider Vincent De Wolf eiste het voorzitterschap van de commissie op voor de MR als grootste oppositiepartij. “Voor ons kan een oud-minister of -minister-president de bijzondere commissie niet leiden omdat hij betrokken partij is in het dossier”. Bruno De Lille (Groen) wees er De Wolf fijntjes op dat als de parlementsvoorzitter geen voorzitter zou worden, het aan DéFI zou toekomen om de voorzitter te leveren op basis van de gewone volgorde om commissievoorzitters aan te duiden. “In geen enkel geval zou het voorzitterschap naar MR gaan”, voegde Emmanuel De Bock (DéFI) eraan toe.

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.demorgen.be/binnenland/bijzondere-commissie-over-brusselse-tunnels-woensdag-echt-van-start-b3add50a/