door KDM © BRUZZ

Het Brussels parlement stemde dinsdagochtend een genderquotum voor Brusselse schepencolleges. Maximaal twee derde daarvan zal in de toekomst van hetzelfde geslacht mogen zijn. “Het is niet meer van deze tijd dat mannen – of vrouwen – het bestuur van een gemeente domineren,” zegt parlementslid Bruno De Lille (Groen).

Brusselse schepencolleges moeten in de toekomst bestaan uit een op zijn minst relatief eerlijke verdeling van mannen en vrouwen. Dat hoort alleszins zo volgens Groen, Ecolo en MR. Hun voorstel is vandaag aanvaard in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels parlement.

Volgens het voorstel kan een schepencollege pas aantreden indien hoogstens twee derde van de leden van hetzelfde geslacht is. De nieuwe regel moet in werking treden na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober dit jaar.

Elsene doet het té goed

“We zien dat in een aantal Brusselse gemeentes die grens vandaag nog niet behaald wordt,” zegt Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) aan BRUZZ. “Maar het is toch niet meer van deze tijd dat een gemeente bestuurd wordt door enkel mannen – of vrouwen.”

Nochtans zijn vandaag al 38 procent van alle Brusselse schepenen een vrouw. Ook zonder quotum haalt het Gewest dus de grens.

“Een gemiddelde kan veel verbergen,” nuanceert De Lille. “In Elsene (onder burgemeester Dominique Dofourny (MR), red.) bijvoorbeeld wordt de grens van één derde mánnen niet gehaald. De bedoeling is dat elke individuele gemeente in de toekomst voldoet aan de vereiste.”

Er bestaan vandaag al verschillende gendermaatregelen voor kieslijsten. Die moeten gelijk verdeeld zijn tussen mannen en vrouwen, en hanteren een ‘ritsprincipe’. Daardoor is het aantal vrouwelijke Brusselse gemeenteraadsleden sinds 2000 met bijna 5 procent gestegen.

“Maar zulke regels bestaan niet voor de schepencolleges,” verduidelijkt De Lille. “Vandaar ons voorstel.”

Spijkers op laag water

In de commissie onthielden enkel MR en Open VLD zich. Opmerkelijk, aangezien parlementslid Viviane Teitelbaum (MR) het voorstel in 2015 mee indiende.

“MR en Open VLD hebben tijdens de gesprekken steeds spijkers op laag water gezocht,” zegt De Lille daarover. “Steeds is er tegemoet gekomen aan hun opmerkingen, maar wanneer puntje bij paaltje komt, onthouden ze zich.”

Nog niet

Desondanks werd het oppositievoorstel met brede steun aanvaard. Parlementslid Fouad Ahidar (SP.A) is naar eigen zeggen blij dat oppositie en meerderheid over dit thema samen konden werken.

“We zien gelukkig een positieve evolutie,” zegt hij. “Maar we zijn er nog niet. Ik ben ervan overtuigd dat een gemeentebestuur dat een afspiegeling vormt van de bevolking beter werkt en dichter bij de burger staat.”

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/politiek/binnenkort-minstens-een-derde-vrouwelijke-schepenen-2018-01-30