realisatieafbeelding22REALISATIE #22 Brussels in Shorts lanceert jonge striptekenaars

Brussel is een stripstad en wil dat graag uitspelen. Zo zijn er heel wat stripwinkels, er zijn ook de stripmuren (wij zorgden ervoor dat ook Jommeke binnenkort in Laken zijn muur krijgt) en je hebt ook het stripmuseum dat internationaal bekend is. Door de opleiding striptekenaar aan de Hogeschool Sint Lukas en ook Syntra Brussel lopen er ook heel wat jonge striptekenaars bij ons rond. Om Brussel nog meer als stripstad uit te spelen én tegelijk een aantal striptekenaars te ondersteunen bij het lanceren van hun carrière, heb ik (intussen al twee keer) samen met ons literatuurhuis Passa Porta de internationale wedstrijd ‘Brussels in Shorts’ gelanceerd.

De opdracht: teken een graphic novel (maw de betere strip) waarin Brussel een of andere rol speelt. De wedstrijd was een groot succes: we konden de 10 laureaten dan ook kiezen uit tientallen kandidaten van overal ter wereld. De 4 buitenlandse en 6 Belgische tekenaars krijgen elk een geldprijs én een verblijf in Brussel cadeau (zodat ze het echte Brussel kunnen laten zien in hun inzending). Van hun verhalen wordt dan een prachtig boek gemaakt dat ook verkocht wordt. Brussel en onze stripcultuur worden er zo weer wat rijker door.

In het Grand Café van Muntpunt krijg je tot eind mei 2014 een kijkje op de tekentafels van de 10 stripartiesten die de eerste Brussels in Shorts-wedstrijd wonnen. In het najaar wordt het tweede boek voorgesteld.