door © BRUZZ

30 kilometer per uur moet de snelheidsnorm worden voor het hele Brusselse gewest, vinden CD&V en SP.A, partners in de Brusselse regering. Ze gaan daarmee in op een eerder voorstel van Ecolo en Groen. Enkel grotere gewestwegen zouden nog kunnen rekenen op een uitzondering.

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) hebben een uitgewerkt plan klaar, melden ze in de krant De Morgen.

Het plan wordt volgende week besproken in de Brusselse regering en sluit aan bij een voorstel dat oppositieleden Bruno De Lille (Groen) en Zoé Genot (Ecolo) vorig jaar bij BRUZZ lanceerden. De groenen deden in maart een voorstel van ordonnantie, waar Debaets en Smet toen voorzichtig positief op reageerden.

Een lagere snelheid betekent immers minder letsels bij ongevallen. “Bij een aanrijding aan 30 kilometer per uur overleeft 90 procent van de zwakke weggebruikers, bij een aanrijding aan 50 kilometer per uur sterft de helft”, zei Bruno De Lille destijds aan BRUZZ.

Spectaculair resultaat in Gent
In 2010 voerde het Brusselse stadsbestuur al een limiet van 30 kilometer per uur in voor de Vijfhoek, de zone binnen de Kleine Ring. In het verkeersveiligheidsplan van 2014 riep het Gewest de gemeenten op om de zone 30 zo ruim mogelijk in te voeren. Nu wordt een zone 30 verplicht de norm.

“Een uitzondering passeert altijd langs ons, in overleg met het lokale bestuur”, zegt Debaets in De Morgen.

De Oostenrijkse stad Graz was de eerste om al eind jaren 80 een zone 30 over het hele grondgebied in te voeren. In Gent deed een uitgebreide zone 30 het aantal ongevallen met zwaargewonden al na een jaar dalen met 27 procent. Het jaar daarop daalde het aantal doden nog eens met 16 procent.

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/video/cdv-en-spa-nu-ook-pro-zone-30-hele-gewest