door BVR © BRUZZ

In BRUZZ 24 kwam Groen-parlementslid Bruno De Lille meer uitleg geven over de praktijktesten tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

De praktijktests tegen arbeidsdiscriminatie zijn weer een stap dichterbij. Donderdag keurden 12 van de 14 leden van de commissie Economie en Werk een ontwerp van ordonnantie goed. Die maakt het inspecteurs mogelijk zich voor te doen als een werkzoekende, om zo na te gaan of de werkgever discrimineert.

Het gaat om twee soorten discriminatietests: de praktijktest en de mystery calls. Bij praktijktesten sturen inspecteurs twee gelijkaardige cv’s die maar op één punt verschillen – bijvoorbeeld gender, etniciteit of leeftijd. Nadien wordt de respons vergeleken. Bij mystery calls gaat men na of de werkgever ingaat op discriminerende verzoeken, wat verboden is.

Het ontwerp van ordonnantie komt van minister van Tewerkstelling Didier Gosuin (Défi), in reactie op een resolutie van Ecolo-Groen. Brussel is daarmee het eerste Gewest in België dat zulke tests mogelijk maakt.

In de commissie donderdagmiddag stemden 12 van de 14 leden voor het ontwerp. De MR stemde tegen. Nu gaat het ontwerp naar het Brussels parlement, waar de stemming als een formaliteit gezien wordt. Wanneer dit punt op de agenda komt, is nog niet bekend.

De discriminatietests zullen enkel gebruikt worden na ernstige vermoedens van discriminatie. Het is de Gewestelijke Werkgelegenheidsinspectie die de tests zal uitvoeren.

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/video/commissie-brussels-parlement-keurt-praktijktests-goed