door © De Morgen / Belga

“De tunnels in Brus­sel lossen het mobiliteitspro­bleem niet op. Ze veroorzaken het. Ze leiden de files van de rand van het gewest naar het centrum.” Dat zegt nu ook fractieleider van de groenen in het Brussels Parlement Bruno De Lille in De Standaard. Groen en Ecolo hebben een tien­puntenplan uitgewerkt met daar­in een alternatief voor de tunnels. Die zouden dan over tien jaar kunnen sluiten, aldus De Lille. Eind januari zei minister Pascal Smet (sp.a) al hetzelfde in De Morgen.

“Er is nood aan een plan, gedragen door iedereen. Want de essentie is dit: de volgende tien jaar kunnen de tunnels ons makkelijk een mil­jard kosten. Waar gaat dat vandaan komen? En waarom steken we dat in tunnels die de mobili­teitsproblemen niet oplossen? Er zijn betere investeringen moge­lijk”, aldus De Lille. Zo moet het Gewestelijk Expressnet (GEN) zo snel mogelijk volwaardig in gebruik worden genomen, en moeten de spoorlijnen ten westen en ten oosten van Brussel veel beter aangewend worden, aldus De Lille.

Ook binnen Brussel kan het beter, aldus de groenen. “Het aanbod van het Brussels vervoersbedrijf MIVB moet op korte termijn verbeteren”, aldus De Lille. Daarnaast staat de uitbouw van het Brabantnet bovenaan de prioriteitenlijst.

Tot slot pleit De Lille voor een netwerk van overstapparkings en carpoolparkings aan de rand van het Brussels Gewest, maar ook in Vlaanderen en Wallonië.

(…)

Het hele artikel vind je hier: http://www.demorgen.be/binnenland/-de-brusselse-tunnels-kunnen-over-tien-jaar-dicht-b1102e1e/