door Zico Saerens © deredactie.be

De Brusselse geluidsnormen moeten niet worden afgezwakt, Vlaanderen zou ze net moeten overnemen. Dat zegt Bruno De Lille, fractieleider in het Brussels Parlement voor oppositiepartij Groen. “Die normen zijn er om de bevolking te beschermen, ook Vlamingen hebben daar recht op.”

Het dossier rond de strenge geluidsnormen van Brussel blijft aanslepen. Waar heel wat partijen in de richting van de Brusselse regering kijken om de normen af te zwakken, vindt oppositielid De Lille het net goed dat de regio er zich aan houdt.

“De normen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn nog strenger. Het is logisch om die normen te behouden”, zegt het parlementslid aan VRT Nieuws. “Nog logischer zou het zijn dat de geluidsnormen worden uitgebreid naar Vlaanderen. Die normen zijn er net om de bevolking te beschermen. Iedereen heeft recht op levenskwaliteit, ook zij die in een grote stad of vlak bij een luchthaven wonen.”

Totaalverhaal over heel België

Over het idee van Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) om de luchthaven met 1.800 meter achteruit te schuiven, is De Lille niet bepaald enthousiast. “Op het eerste gezicht is het goed dat er creatief wordt gezocht naar oplossingen, maar enkel de startbaan 1.800 meter opschuiven zal niet voldoende zijn om het probleem definitief op te lossen.”

Volgens het Groen-parlementslid mag het probleem niet geïsoleerd worden tot Brussel en de luchthaven van Zaventem. “We moeten dit als een totaalverhaal over heel België gaan bekijken. Natuurlijk heeft de luchthaven een belangrijke rol te spelen in Brussel, maar de geplande uitbreiding van cargo en low cost lijkt ons moeilijk te combineren met een bebouwd gebied. Als je dat bekijkt over heel het land komen er misschien wél oplossingen uit de bus.”

Zo zou het volgens De Lille een oplossing kunnen zijn om het vrachtvervoer te verplaatsen naar andere luchthavens en de low cost-vluchten te verdelen onder enkele kleinere luchthavens. Al benadrukt hij dat het maar om een idee gaat.

Het hele artikel lees je hier: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/2.33294?eid=1.2895063