door Nico Tanghe © De Standaard

Brusselse politicus krijgt eindelijk uitleg van BNP Paribas Fortis waarom zijn bankrekening werd opgezegd. ‘Maar mijn kritiek blijft.’

Bruno De Lille, parlementslid voor Groen in het Brussels parlement, kreeg vrijdag aangetekend een Kafkaiaanse brief waarin zijn bankrekening werd opgezegd. Zonder reden. ‘Het equivalent van een sms’je dat een tiener naar een andere tiener stuurt om te zeggen dat het over is. Van een bank verwacht ik toch iets anders’, stoorde hij zich dit weekend in een kritische blog op Facebook aan de onpersoonlijke communicatie van de bankreus.

Identiteitskaart

Niet het minst omdat niemand bij BNP Paribas Fortis hem kon vertellen waarom hij werd aan de deur gezet en door wie. De standaardbrief was immers enkel ondertekend door de mysterieuze ‘Head of Central Entity’.

Vanmiddag werd hij naar eigen zeggen echter wel gebeld door BNP Paribas Fortis met uitleg. Volgens De Lille bleek na onderzoek dat de bank besloot om de relatie eenzijdig stop te zetten omdat hij zijn vernieuwde identiteitskaart niet op tijd was komen tonen.

Volgens de bank was De Lille verwittigd per mail dat dit dringend nodig was. Maar zelf zegt de Brusselse politicus dat hij die bewuste mail van de bankreus niet heeft gezien. ‘Misschien is hij in mijn spam terechtgekomen’, zegt De Lille daarover.

Klant heeft recht op informatie

De Brusselse politicus komt dan ook niet terug op zijn kritiek op de bank. ‘Op mijn vraag waarom ze niet belden of een aangetekende brief schreven voor ze de rekening van een jarenlange klant eenzijdig afsluiten, kwam geen echt antwoord’, reageert hij ontgoocheld.

‘Bovendien kreeg ik nu persoonlijk wel antwoord, maar andere klanten in dezelfde situatie nog steeds niet. Mijn basisvraag blijft bestaan. Ik vind nog altijd dat de klant recht heeft op meer informatie en een kans op verdediging’, aldus De Lille.

Het hele artikel lees je hier: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170502_02862080