door KDM © Belga / Bruzz

Dat de N-VA dreigt met een belangenconflict, indien het Brussels parlement voor de decumul stemt, gaat er bij Franstalige groenen niet in. “De tegenstanders van de decumul zijn werkelijk bereid om alle procedurele regels uit de kast te halen.”

Brussels N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche dreigde er woensdagavond mee dat het Vlaams parlement mogelijk een belangenconflict in kan roepen rond de decumul, een voorstel dat het voor parlementairen onmogelijk zou maken hun ambt te combineren met dat van burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter. Dat de decumul mogelijk gestemd zou worden zonder meerderheid aan Nederlandstalige kant, is voor de N-VA een brug te ver.

Maar volgens Brussels parlementslid Zoë Genot (Ecolo) is een belangenconflict hier niet aan de orde. De belangen van Nederlandstaligen in Brussel komen immers niet in het gedrang door de decumul, aldus de groene politica.

“De tegenstanders van een Brusselse decumul, met name de MR, Open VLD, N-VA, CD&V en Vlaams Belang, zijn werkelijk bereid om alle procedurele regels uit de kast te halen om die tegen te houden”, zegt de groene politica donderdag. “Het verzet tegen de decumul dient de belangen van enkelen. Van sommige Nederlandstalige volksvertegenwoordigers die mandaten en salarissen willen blijven combineren.”

Genot stipt nog aan dat het verzet tegen de decumul het dossier enkel kan vertragen, niet blokkeren. Volgens de Franstalige groenen is het hoog tijd dat de maatregel gewoon gestemd wordt.

“De spelletjes hebben lang genoeg geduurd”, besluit Genot. “Een meerderheid in het parlement, en onder de Brusselaars, is voorstander van de decumul, die zo snel mogelijk ingevoerd moet worden. Dat is de democratie.”

‘Loze praatjes’

Ook de Nederlandstalige groenen reageren verontwaardigd op de dreiging van N-VA met een belangenconflict. “Ik dacht altijd dat ook N-VA de macht van de burgemeesters in het Brussels Parlement wou inperken, maar nu willen ze die net de hand boven het hoofd houden. Waren dat dan loze praatjes?”, vraagt Bruno De Lille (Groen) zich af.

De Lille vermoedt dat de N-VA vooral wil vermijden dat ook het Vlaams en federaal parlement op termijn een decumul doorvoeren. “Ze zijn als de dood dat de Vlamingen dit ook een goed idee zouden vinden zodat hun cumulerende parlementsleden daar ook geld en macht zouden verliezen”, klinkt het.

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/politiek/decumul-groenen-niet-te-spreken-over-mogelijk-belangenconflict-2018-06-07