door sg © De Standaard

Goed nieuws voor Brussels schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Els Ampe (Open VLD): onder haar bewind zal het aantal kilometer fietspaden in Brussel stijgen van 39 kilometer in 2012 naar meer dan 70 kilometer in 2018. Die bewering leidde meteen tot ongeloof bij Brussels Parlementslid Bruno De Lille (Groen). De cijfers die hij opvroeg bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, wezen eerder in de richting van 9 kilometer.

Op aanvraag maakte schepen Ampe gisteren nieuwe cijfers bekend waaruit moet blijken dat niet 26, maar zelfs al 34 kilometer fietspad werd aangelegd. De doelstelling van de 70 kilometer is dus al gehaald.

Maar uit die nieuwe cijfers blijkt dat het niet allemaal om nieuw aangelegd of verhoogd fietspad gaat. De administratie van Ampe is nogal creatief te werk gegaan. Tot de 34 kilometer fietspaden behoren ook busbanen (818 meter), fietszones in parken (5,7 kilometer) en voetgangerszones (11,7 kilometer).

De Brusselse voetgangerszones waren voorheen niet toegelaten voor fietsers. Sinds 2015 heeft de stad het reglement voor de voetgangerszone aangepast en kunnen fietsers er ook rijden. Alleen moeten ze dat stapvoets doen. Ze moeten ook onder alle omstandigheden voorrang verlenen aan voetgangers.

Van de 8,5 kilometer verhoogd fietspad werd 5,7 kilometer aangelegd in samenwerking met het Brussels Gewest. Nog eens 1,3 kilometer gebeurde in samenwerking met de federale overheid en het Vlaams Gewest. Blijft over: anderhalve kilometer verhoogd fietspad dat op het conto van schepen Ampe te schrijven valt. Verder is er nog 8 kilometer met witte verf gemarkeerd fietspad. Fietssuggestiestroken behoren niet tot de cijfers.

Conclusie: het lijkt erop dat schepen Ampe behalve de aanleg van haar eigen fietspaden toch vooral profiteert van het toelaten van fietsen in voetgangerszones en de gewestelijke realisaties op Brussels grondgebied. Van de 34 kilometer nieuwe fietspaden, bevindt zich meer dan de helft in voetgangerszones en parken.

Conclusie: de bewering is niet waar.

Het hele artikel lees je hier: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180523_03526791