door © De Tijd

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Het Vlaams Komitee Brussel (VKB) kan vandaag oud-minister-president Luc van den Brande dan toch op het stadhuis van Brussel huldigen. De Brusselse kortgedingrechter besliste dat gisteren. 

Het VKB had op 11 juli van het Brusselse schepencollege de toestemming gekregen om het stadhuis te gebruiken voor de uitreiking van de erepenning Albert de Cuyper. Met die penning brengt het VKB jaarlijks hulde aan een verdienstelijke Vlaming. De prijs gaat dit jaar naar Luc van den Brande voor zijn inzet ter bevordering van de Vlaamse belangen op het internationale forum. 

Op 4 oktober deelde het schepencollege het VKB schriftelijk mee op zijn beslissing terug te komen, zonder daarvoor een reden op te geven. Schepen Bruno De Lille (Agalev) zei in de media dat het schepencollege niet dezelfde waarden deelt als het VKB en vindt dat het VKB te dicht bij het Vlaams Blok staat. 

Het VKB spande een kort geding aan. De stad Brussel trok de bevoegdheid van de kortgedingrechter in twijfel omdat het om een administratieve rechtshandeling zou gaan, waarvoor enkel de Raad van State bevoegd is. De kortgedingrechter volgde die redenering niet en besliste dat de uitreikingsplechtigheid, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro, in het stadhuis plaats moet kunnen hebben. De rechter motiveerde zijn beslissing met de urgentie en zei dat ‘de plechtigheid geen onherstelbare schade voor de tegenpartij met zich brengt’. 

Het hele artikel lees je hier: https://www.tijd.be/algemeen/algemeen/Hulde-Van-den-Brande-toch-op-Brussels-stadhuis/5330730

17-10-2002