door Eveline Vergauwen © De Standaard

De Brusselse regering wil de iris op de vlag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vervangen door een hartvormige bloem. Te duur en modegevoelig, vindt Bruno De Lille (Groen). Een logische evolutie, volgens minister-president Rudi Vervoort.

Vlaanderen heeft de leeuw, Wallonië de haan en Brussel de iris. Alleen wordt die iris binnenkort een hartje met twee bloemblaadjes rond. Dat nieuwe logo wordt al gebruikt bij de administratie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maar moet binnenkort ook op de vlaggen prijken.

Fractieleider voor Groen in het Brussels parlementslid Bruno De Lille vindt dat geen prioriteit ‘in deze tijden van crisis’. Het kostenplaatje is volgens hem te groot. En het hartje is te modegevoelig, aldus De Lille. ‘Je doet een vlag oneer aan door ze aan te passen aan de heersende mode. Zo devalueer je de vlag van een sterk symbool tot iets tijdelijks, iets banaals.’

De Lille maakt de vergelijking met Vlaanderen. Dit jaar paste de Vlaamse administratie haar logo aan, het werd een ‘strakke, eigentijdse’ versie van de leeuw. ‘Maar de vlag bleef wel dezelfde’, aldus De Lille.

(…)

Volgens de woordvoerder van Vervoort, Jo De Witte, is het logisch dat het logo evolueert. ‘Het bestaande logo van het Gewest is 23 jaar oud. Het is logisch dat we dit laten evolueren. Die evolutie moet men overigens zien in een ruimer kader van citymarketing en een betere zichtbaarheid van het Gewest.’

Het hele artikel vind je hier: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141217_01434140