door SVB / FPG – Gent © De Standaard

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Meisjes sterk in dr. Oscar De Gruyter-Juweel

“Het Muzenfeest” is de naam die VTB-VAB geeft aan de overigens weinig feestelijke uitreiking van drie prijzen voor kulturele prestaties. Zondag werden ze na de matineevoorstelling van “Dood Van Een Handelsreiziger” door het NTG overhandigd in het Tolhuiscomplex, waar het teater zijn tenten opslaat zolang de renovatie van het eigen gebouw duurt.

De Stan Leurs-Adam Opelprijs bekroont jaarlijks een plastisch kunstenaar en dat was deze keer de Limburgse tekenaar en schilder Hugo Duchateau. Het Augustijnerteater, een amateurgezelschap uit Antwerpen dat vorig seizoen vijf Vlaamse kreaties bracht, ontving de Hippoliet Van Peene-Virginie Miryprijs.

De grootste aandacht gaat wel naar de dr. Oscar De Gruyterprijzen. Een jury van zeven recensenten en twee VTB-VAB afgevaardigden lauwert hiermee een akteur en een regisseur. Voor zijn Arpagon-rol in de NTG-produktie van Molières De Vrek gaf men Nolle Versyp een plak met de beeltenis van dr. De Gruyter en 50.000 fr. Hetzelfde geschenk was weggelegd voor Ivo Van Hove, voor zijn regie van Shakespeares Macbeth bij De Tijd.

Juweel

Ook zondag overhandigde Prins Albert in de provincieraadszaal van Oost-Vlaanderen de koninklijke medailles en plaketten aan de winnaars van de deklamatiewedstrijden van de koninklijke maatschappij De Melomanen. Die maatschappij streeft de beoefening van het Nederlands in het algemeen en de bevordering van het schoon gesproken woord in het biezonder na.

Aan de 40ste ujitgave van de nationale wedstrijd om het dr. Oscar De Gruyter-Juweel namen 68 kinderen deel. De meisjes waren traditiegetrouw sterker in aantal en scoorden gemiddeld hoger op de puntentabel.

In de reeks meisjes van 8 tot 12 jaar kwam Greet Samyn uit Ardooie als eerste uit de bus met een Een eitje voor de omelet van Annie M.G. Schmidt. André Faict uit Sint-Niklaas was primus in de reeks jongens van 8 tot 12 jaar. Hij droeg Boere-Charleston van Paul Van Ostaijen voor.

In de reeks meisjes van 12 tot 15 jaar werd Barbara Vandendriessche uit Roeselare bekroond. Frank Imbo uit Waregem haalde het in de kategorie bij de jongens van 12 tot 15 jaar.

Kathy Marmenhout uit Belsele was eerste in de reeks meisjes van 15 tot 18 jaar. Bruno De Lille uit Wevelgem haalde de top in de reeks jongens van 15 tot 18 jaar. Wouter Hessels uit Belsele liep met de eerste prijs weg in de kategorie voor liefhebbers van 18 jaar en meer.

28-02-1989