door Stijn Depoorter © Zizo-Online

RainbowHouse Brussels organiseerde op vrijdag 20 april een kiss-in aan de trappen van het Beursgebouw in Brussel. De kiss-in was een publieke en symbolische tegenactie tegen het holebifoob geweld dat vorige week plaatsvond in het centrum van Brussel.
Iedereen was is uitgenodigd om in het openbaar te tonen dat liefde geen grenzen kent en dat iedereen van iedereen mag houden. Honderd tot tweehonderd mensen kwamen de actie steunen en oproepen tot verdraagzaamheid. “Zoveel solidariteit op zo’n korte tijd voelde heel oprecht en open”, liet deelnemer Alexi De Greef aan ZiZo weten.

Geen extra rechten maar dezelfde

“De sfeer en de toespraken waren assertief, we stonden daar om onze plek in de stad, de openbare ruimte terug te eisen. Niks gelatenheid of angst, we laten ons niet doen: dat straalde het kussen en het knuffelen uit”, zegt Bruno De Lille, fractievoorzitter Groen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement aan ZiZo. Hij was om drie redenen met zijn man aanwezig op de kiss-in. “Ik vind het belangrijk om te laten zien dat de openbare ruimte van iedereen is. Dat het niet aan anderen is om te bepalen hoe LGBT’s er zich moeten gedragen. De houding: je mag holebi of trans* zijn, maar we willen er niet mee geconfronteerd worden, is niet aanvaardbaar en discriminerend. We vragen geen extra rechten maar wel dezelfde.”

“Verder is het ook een signaal naar de Stad Brussel toe: als ze een open en welkome stad wil zijn, dan moet ze dit holebifoob geweld hard aanpakken.”

“De derde en laatste reden is misschien wel de belangrijkste: het is ook om de slachtoffers een hart onder de riem te steken. Op zo’n moment wil ik hen laten voelen dat ze niet allen staan, dat er mensen zijn die met hen willen steunen. Met deze kiss-in geven we een gigantische knuffel aan de slachtoffers. We laten hen voelen dat we met hen meeleven.”

Het hele artikel lees je hier: https://www.zizo-online.be/article/12950