door HWR – Roeselare © Het Nieuwsblad

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Ilse Lahousse, Gudrun Suys en Brecht Callewaert zijn in Roeselare elk in hun leeftijdskategorie laureaat geworden van het vierde Jakob Van Maerlant voordrachttornooi. De drie winnaars zijn leerlingen aan Kortrijkse onderwijsinstellingen. Het Van Maerlanttornooi staat open voor scholieren en studenten van 12 tot 21 jaar. Het is een organisatie van de Vereniging Algemeen Nederlands, afdeling West-Vlaanderen. Dertig leerlingen uit alle hoeken van de provincie namen deel.

Het Jakob van Maerlanttoernooi is een jaarlijkse organisatie van de Vereniging Algemeen Nederlands, afdeling West-Vlaanderen en greep dit jaar voor de vierde keer onder deze titel plaats. Deze voordrachtwedstrijd heeft tot doel de kennis van onze moedertaal onder de jongeren te bevorderen en beter te verspreiden.

Een vijfkoppige jury oordeelde dat in de eerste kategorie (van 12 tot 14 jaar) Ilse Lahousse van het Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Engelen Lyceum in Kortrijk zich het best van deze taak kweet. Met haar voordracht van “Sprookje” van Jaap Fischer behaalde ze 78 punten. Op de tweede plaats (75 punten) strandde Erwin Taets van de Sint-Amandsmiddenschool eveneens in Kortrijk. Hij koos voor “Toen” van André Sollie.

Ook in de tweede kategorie voor de 15-jarigen werden kleine verschillen genoteerd. In deze kategorie veroverde Gudrun Suys van het Ten Broele Instituut in Kortrijk de eerste plaats met een deklamatie van “Morgen is ‘t licht” van J.M.W. Scheltma. Tweede werd Griet Vanrijckegem van het Sint-Aloysiuscollege in Menen. Haar tekst “Mannen zien ook nooit wat” van A.M.G. Schmidt bevatte een sterk feministische inslag en omdat het voordrachttoernooi uitgerekend op de Internationale Vrouwendag plaats vond, kreeg zij voor haar tekstkeuze een speciale attentie.

Op de derde plaats ten slotte eindigde Bruno De Lille van het Sint-Pauluscollege in Wevelgem. In de derde kategorie (van 16 tot 18 jaar) wierp Brecht Callewaert van het Sint-Jozefinstituut in Kortrijk grote ogen. Zijn voordracht van “Establishment” van Rik Lanckrock scoorde 85 punten en daarmee behaalde hij het meeste aantal punten van alle deelnemers.

Alle deelnemers kregen een boekenpakket cadeau. Daar bovenop ontvingen Ilse Lahousse (eerste kategorie) en Gudrun Suys (tweede kategorie) elk een trofee. De Jakob van Maerlant-hoofdprijs geschonken door de service-club Marnixring samen met een geldcheque en een eremedaille gingen naar Brecht Callewaert. Tijdens de nationale taaldag van zaterdag 20 mei vertegenwoordigt deze laatste samen met Gudrun Suys onze provincie.

10-03-1989