De liberalen hebben de verkiezingen in het Brussels Gewest gewonnen. In hun taalgroep staan zowel MR als Open VLD op nummer één.

Door ernstige computerproblemen waren zondagavond rond 23 uur nog altijd minder dan de helft van de ­stemmen voor het Brussels ­parlement geteld (zie hieronder). Volgens die – zeer voorlopige – uitslag heeft de ­liberale MR de race om het politieke leiderschap gewonnen van de socialistische PS.

(…)

Vlamingen

Bij de Vlaamse partijen valt het sterke resultaat op voor Groen, dat een sprong maakt tot bijna 19 procent en daarmee de tweede partij wordt aan Vlaams-Brusselse kant. Volgens staatssecretaris Bruno De Lille heeft de kiezer zijn beleid ‘duidelijk beloond’.

De eerste plaats aan Vlaamse kant, met flinke winst tot 27 procent, is voor de liberale Open VLD, aangevoerd door Brussels minister Guy Vanhengel. Die lijkt verzekerd van een nieuwe ministerfunctie.

In Brussel is er geen sprake van ­dominantie door de N-VA, zoals ­elders in Vlaanderen. De N-VA blijft hangen op ruim 15 procent en is daarmee pas de vierde Vlaamse partij in de hoofdstad.

De derde regeringspartij, CD&V, verliest wel terrein, tot bijna 12 procent. Lijsttrekster Brigitte Grouwels, die de voorbije vijf jaar Brussels minister was, heeft het electorale resultaat van voorganger Steven Vanackere niet kunnen herhalen.

Ook de belangrijkste oppositiepartij aan Vlaams-Brusselse kant, de SP.A, heeft geen reden tot juichen, met licht verlies tot 18 procent, ondanks het kopmanschap van Vlaams minister Pascal Smet.

Het hele artikel vind je hier: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140525_01119200