door Tijn Sadée © NRC.nl

In Brussel werd een transgender neergestoken. De daders zouden sympathisanten zijn van Islamitische Staat.

Een paar messteken in zijn buik. Het scheelde niet veel. „De bedoeling was eigenlijk om mij te onthoofden, in naam van God.” Afgelopen weekend belandde een transgender in het ziekenhuis na op straat, in de Brusselse gemeente Etterbeek, te zijn mishandeld door twee mannen. Het zijn, zegt hij, leden van IS.

„Ze zeiden dat ze alleen nog een officieel bevel van IS afwachten om me te onthoofden. Ze willen van mij een voorbeeld maken voor jongeren die de religieuze wet niet naleven.”

(…)

Het nieuws over de Tunesische transgender zorgt voor extra onrust in de Brusselse gemeenschap van ‘holebi’s’ [Vlaamse benaming voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, en transgenders, red.] die dinsdagavond nog een wake hield ter nagedachtenis van de Orlando-slachtoffers in Amerika. Bij die aanslag, in een gayclub, was de schutter een IS-symphatisant.

„Ik vrees voor copycat-gedrag”, zegt Bruno De Lille, parlementariër in Brussel voor de partij Groen.

„Ik wil geen paniek zaaien, maar holebi’s moeten op hun hoede zijn. ‘Orlando’ krijgt wereldwijd enorm veel aandacht. Dat is precies waar elke aanslagpleger van droomt.”

Extra bewaking bij ‘holebiclubs’

De Lille roept politie- en veiligheidsdiensten in zijn stad op om extra bewaking in te zetten bij holebiclubs. „Heel triest, die gewapende militairen voor je deur, maar dat zijn we in Brussel sinds de aanslagen toch al gewend.”

Homofobie in België is volgens De Lille „eerder gerelateerd aan machogedrag dan aan religie.” Er is, zegt hij, nog altijd een groot gebrek aan aanvaarding van homoseksualiteit onder autochtone Belgen. „Maar in de moslimgemeenschap, waaronder heel veel jonge macho’s, is homofobie extremer.”

In een rapport over homofobie onder Europese moslims concludeerde het Berlijns onderzoekscentrum WZB dat „ruim de helft” van de Belgische moslims fundamentalist is en joden en homo’s wantrouwt. „Dat houdt gevaar in”, volgens WZB.

In het gerechtelijk onderzoek naar Belgische jihadisten getuigde in februari een kandidaat-Syriëstrijder hoe hij en zijn vrienden door jihadronselaars erop uit werden gestuurd om overvallen te plegen op homoseksuele mannen. „Zo moesten we bewijzen dat we geschikt waren voor de strijd.” Ze werden naar homobars gestuurd, aldus de getuigenis, om er mannen te versieren en ze te vergezellen naar huis. Daar werden de slachtoffers overvallen, vastgeketend, geslagen en beroofd.

Begin deze maand werd in het centrum van Brussel een advocaat met messteken om het leven gebracht. De advocaat, openlijk homoseksueel, was in de dagen er voor al drie keer het slachtoffer geweest van „homofobisch getinte aanvallen”, verklaarde een vriend in de media. Over een mogelijk IS-gerelateerd motief kan het openbaar ministerie lopende het onderzoek naar de moord niets zeggen.

„Autoriteiten moeten extra waakzaam zijn”, vindt Frank Schoenmakers van de Brusselse holebi- en transvereniging Regenboog.

„Maar we moeten niet in paniek raken en ons laten verlammen. Natuurlijk ben je kwetsbaar. Maar we hebben tijdens Pride- en andere holebi-evenementen nog geen incidenten meegemaakt.”

Brussels parlementslid De Lille hoopt ook dat de recente gebeurtenissen geen angst zaaien. „Holebi’s moeten niet terug in de kast kruipen, dat zou een stap achteruit zijn. Maar er is nu wel een alarmbel afgegaan.” Het aantal geweldsincidenten tegen holebi’s is volgens hem de laatste jaren slechts licht gestegen. „Maar dat komt omdat het amper loont om aangifte te doen. Opvolging door politie schiet tekort. ‘Ach, het zal wel meevallen’, is de houding, niet alleen bij de politie maar in de hele Belgische samenleving waar homofobie aan de orde van de dag is.”

Politiek misbruik

De Lille ergert zich aan politieke partijen, zoals het extreemrechtse Vlaams Belang, die homofobe geweldsincidenten aangrijpen om hun antimoslimcampagne kracht bij te zetten. „In de strijd voor homorechten hoor je ze nooit, maar nu roepen ze plots om het hardst dat holebi’s hét symbool zijn van het vrije westen waar moslims het op hebben gemunt.”

„Politiek misbruik, en zeer gevaarlijk”, vindt De Lille. „Want ze maken van het ‘symbool’ een doelwit van terroristen.”

Het hele artikel lees je hier: http://www.nrc.nl/next/2016/06/17/na-steekpartij-en-orlando-vreest-homogemeenschap-1628119