door Bettina Hubo © BRUZZ

Er is opnieuw commotie over het aanwervingsexamen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Net als twee jaar geleden slaagde aan aantal werknemers niet voor het examen, dat niet functiespecifiek genoeg zou zijn.

Het examen van april 2014 eindigde in een debacle. Slechts een kleine helft van de interne deelnemers bleek geslaagd. Gevolg was dat enkele tijdelijke medewerkers van de VGC en van de gemeenschapscentra hun job kwijtraakten. Sommigen waren al jaren aan de slag.

De gemeenschapscentra gingen zelfs in staking, omdat heel wat mensen weg moesten of ontgoocheld vertrokken, zonder dat er vervanging was. Bruno De Lille (Groen), die toen als VGC-collegelid bevoegd was, kreeg bakken kritiek over zich heen.

In juni van dit jaar was er een soortgelijk algemeen examen. Ook nu is er ophef. Want opnieuw is een aantal tijdelijke werknemers niet geslaagd. “Terwijl ze vaak al één of twee jaar voldoen in hun functie,” zegt Isabelle De Meyere van de socialistische vakbond ACOD.

Vierkantjes en symbolen
De ACOD is, net als de andere vakbonden bij de VGC, gekant tegen een algemeen wervingsexamen. “Je organiseert beter functiespecifieke examens,” zegt De Meyere. “Nu krijgt iedereen hetzelfde voorgeschoteld: de postbakoefening, de persoonlijkheidsproef, de test voor logisch denken. Maar niet iedereen is even goed in het ordenen van reeksen vierkantjes en symbolen. Terwijl die persoon soms schitterend werk levert.”

(…)

‘Algemeen examen meest eerlijk’
Bianca Debaets (CD&V), bevoegd voor de VGC-ambtenaren, blijft erbij dat een algemeen examen de meeste eerlijke manier is van aanwerven. Ze ontkent ook dat het met de kennisgeving van de resultaten is misgelopen. “De aanwervingsexamens bij de VGC zijn over het algemeen vlot en eerlijk verlopen. Wie geslaagd is, is erg blij. Dat enkele niet-geslaagden teleurgesteld zijn, is eigen aan elke aanwervingsprocedure.”

Debaets merkt ook op dat voor het eerst kandidaten die niet het vereiste diploma hebben toch konden deelnemen, dankzij een speciale EVC (Elders Verworven Competenties)-test. “Veertien mensen slaagden op het aanwervingsexamen na een dergelijke test. Dat is een succes waar we fier op zijn. Zo weerspiegelt de VGC de diversiteit van Brussel.”

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/opnieuw-ophef-over-aanwervingsproeven-vgc