door © Belga / Bruzz

De oppositie diende vrijdag tijdens het plenaire debat over de beleidsverklaring Brussels minister-president Rudi Vervoort van antwoord. Tegenover zijn voorbeelden van fake news over Brussel, plaatsten zij een aantal kanttekeningen bij de stand van zaken die de regeringsleider maakte.

‘Brusselse regering ziet realiteit niet onder ogen’

Voor Bruno De Lille (Groen) draagt de Brusselse regering een ‘virtual reality’-bril met een Brussel met ‘zero waste’, geen werkloosheid, veel fietspaden en een klimaat dat gered is. De realiteit is echter anders. De begroting is niet in evenwicht maar heeft een gat van 275 miljoen. Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) heeft een goed fietspadenplan, maar zijn coalitiepartners in de stad Brussel hebben reeds aangekondigd in beroep te gaan.

De Lille merkte op dat de woorden ‘participatie’ en ‘klimaat’ niet voorkomen in de beleidsverklaring. “Heeft u minister Fremault (CDH) omwille van de crisis in de zomer willen straffen door haar zonder ook maar één maatregel naar de komende klimaattop te sturen? “, vroeg hij zich af. ‘Zero waste’ wil niet zeggen dat men het afval verbrandt en hiervoor groenestroomcertificaten opstrijkt, aldus nog de Groen-fractieleider.

Zijn partijgenoot Arnaud Verstraete vond het onbegrijpelijk dat Samusocial de centrale actor in het daklozenbeleid blijft. De organisatie werkt rond de daklozenopvang, maar het beleid is meer dan dat. “76% van de middelen voor daklozenbeleid gaat naar de noodopvang, maar die bereikt maar 14% van de daklozen”, aldus Verstraete.

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/oppositie-niet-overtuigd-van-daadkracht-van-brussels-regering