door Timothy Junes © Zizo-online.be

Op 3 juni paradeerden duizenden holebi’s, transgenders en sympathisanten door de straten van Warschau voor de Gelijkheidsparade. Er was ook een delegatie van LGBT-groenen uit België. De slogan was ‘Make Warsaw Proud’.

“Tijdens de Parada Równości of Gelijkheidsparade stapten zo’n 35.000 mensen door de straten van Warschau”, getuigt Brussels politicus Bruno De Lille (Groen). “Niettegenstaande het parcours uit het echte centrum van de stad werd weggehouden en vooral langs lege straten liep – anders dan in Brussel staat er dan ook nauwelijks publiek te kijken – manifesteerden toch duizenden mensen voor gelijke rechten voor LGBT’s in Polen. Het zag ernaar uit dat het record van 35.000 mensen van vorig jaar opnieuw gehaald werd en wellicht zelfs overtroffen werd.”

Onder druk

“De rechten en vrijheden van de Poolse holebi’s en transgenders staan namelijk sterk onder druk. Sinds de partij Recht en Rechtvaardigheid eind 2015 de absolute meerderheid behaalde in het parlement, heeft de ultraconservatieve regering het recht op abortus ingeperkt, wil ze het huwelijk definitief voorbehouden aan heterokoppels en stelt ze LGBT’s voor als een bedreiging voor de traditionele maatschappij.”

De Gelijkheidsparade krijgt veel steun uit het buitenland. Zo verklaarden maar liefst veertig ambassadeurs openlijk achter de eisen van de parade te staan.

De Europese Groene Partij organiseerde speciaal ter gelegenheid van de pride dan weer het jaarlijkse colloquium van de European Queer Greens en het Groene Gendernetwerk in Warschau. Daardoor liepen volgende personen prominent mee in de Gelijkheidsparade:

Ulrike Lunacek, Europarlementslid uit Oostenrijk en ondervoorzitster van het Europees Parlement;
Terry Reintke, Europarlementslid uit Duitsland;
Hélène Ryckmans, senator in België en Waals parlementslid;
Bruno De Lille, Brussels parlementslid.

Wake-upcall

Bruno De Lille: “Het is belangrijk dat wij de Poolse holebi- en transpersonen bijstaan in deze moeilijke tijden. Het is hier zo erg dat ze momenteel niet eens kunnen vechten voor meer gelijke rechten maar al hun energie moeten steken in het tegenhouden van de extra discriminaties die hun regering hen wil opleggen. Het is ook een wake-upcall voor ons in België. Polen ligt vlakbij, we moeten dus ook in België niet denken dat onze positie verworven is en dat onze rechten nooit meer teruggedraaid kunnen worden. Daarom ben ik hier: hun strijd is ook onze strijd.”

Politie

De pride verliep onder de begeleiding van een indrukwekkende politiemacht. Het aantal tegenbetogers tijdens de Gelijkheidsparade was erg beperkt. “‘s Avonds waren er wel enkele incidenten in de stad waarbij neonazi’s sommige feestende holebi’s en transgenders op een agressieve manier lastigvielen”, stelt De Lille.

ILGA-Europe

In november organiseert ILGA-Europe haar jaarlijkse algemene vergadering in Warschau.