door © Het Nieuwsblad / Belga

“De prioriteit vandaag is de opening, zo snel mogelijk, van het Hermann-Debrouxviaduct, maar voor de Brusselse regering heeft het viaduct op termijn geen plaats meer in de gewestelijke mobiliteit.”

Dat verklaarde Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet maandagnamiddag tijdens een actualiteitsdebat in de commissie Infrastructuur van het Brussels Parlement.

Onbekwaam en onverantwoord

De commissieleden confronteerden de minister met zijn verklaring van net een week geleden in dezelfde commissie. “De toestand van de bruggen blijkt niet zo erg te zijn als sommigen zeggen”, zei hij toen tijdens een debat over het investeringsplan voor de tunnels. “Ofwel bent u onbekwaam, ofwel bent u onverantwoord”, wierp Vincent De Wolf (MR) Pascal Smet voor de voeten. “Het is weinig begrijpelijk dat het tot vorige donderdag geduurd heeft om tot een grondige controle te komen van het belangrijkste viaduct in ons gewest. Die controle heeft aangetoond dat de staat van het Hermann-Debroux viaduct zo slecht is dat dit niet langer kan openblijven”, stelde Cieltje Van Achter (N-VA). Bruno De Lille (Groen) en Céline Delforge (Ecolo) vroegen zich af of de hoge kosten voor een herstelling wel nodig zijn als het viaduct op termijn weg moet.

Vertraging expressnet

Vanaf maandag worden onderzoeken gevoerd naar de risico’s op korte termijn. Woensdag worden de resultaten van de tests verwacht en volgt de evaluatie met beslissing over de verdere sluiting van het viaduct.

Pascal Smet wees erop dat voor de Brusselse regering het Hermann-Debrouxviaduct op termijn geen plaats meer heeft in de Brusselse mobiliteit. Momenteel worden studies uitgevoerd over de toekomst van Hermann-Debroux. “Voor de sluiting van het viaduct is alvast het gewestelijk expressnet (GEN) nodig, en we weten dat net daar de grote vertraging in de uitrol van het net ligt”, aldus de minister.

Hij benadrukte ook dat de afbraak van het Hermann-Debrouxviaduct niet te vergelijken is met de afbraak van het Reyersviaduct. Die heeft een veel grotere impact en ook de kosten liggen gevoelig hoger. “De

afbraak zal dus niet meer voor deze legislatuur zijn”, maakte hij duidelijk. Dat betekent ook dat de herstelling van het viaduct niet tegen eender welke prijs zal gebeuren.

(…)

Het hele artikel verscheen op 10 oktober 2017 op de Brussel-Noordrand-pagina’s van Het Nieuwsblad.