door © Bruzz / Belga

“Als er binnen de regering geen consensus gevonden kan worden over de kinderbijslag, dan moet het dossier naar het parlement gestuurd worden. Ik ben ervan overtuigd dat daar een meerderheid gevonden kan worden”. Die oproep lanceerde SP.A-fractieleider Jef Van Damme maandagnamiddag tijdens het debat over de regeringsverklaring in het Brussels Parlement. Het debat werd gekruid door de demarche van minister-president Vervoort om het vertrouwen aan het parlement te vragen voor zijn regering.

(…)

Zitpenningen

Voor Els Ampe (Open VLD) is de politieke crisis van afgelopen zomer veroorzaakt door normvervaging, die aangepakt moet worden. Volgens haar zit achter de zitpenningen van Samusocial een uitgekiende renumeratiestrategie. “We moeten de steen niet werpen naar de boodschapper, maar sommige politici vinden het normaal dat er zitpenningen worden betaald in de sociale sector”, vond ze.

Kersvers PS-fractieleidster Caroline Désir klonk eveneens bitter. “Ik erken dat de periode die we deze zomer hebben meegemaakt me misselijk maakt. We moeten absoluut de weg van het respect, het luisteren en de dialoog opnieuw vinden”, zei ze. Zonder de verantwoordelijkheid van de PS in de schandalen te willen ontkennen, riep ze “iedereen die de witte ridder van het goede bestuur wil spelen” op om te kijken of de eigen politieke formatie ook geen boter op het hoofd heeft.

Bruno De Lille was ontgoocheld over de toespraak van Vervoort. “Het ergste wat nu kan gebeuren, is anderhalf jaar verlammen en voortkabbelen”, wierp de Groen-fractieleider hem voor de voeten. “Maar u komt met de boodschap dat alles nog wel meevalt”. De regeringsverklaring heeft geen visie of project. “Eigenlijk moest één coalitiepartner door het stof en zijn vertrouwen bevestigen. Dit legt de onmacht van deze regering bloot”, klonk het.

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/spa-wil-kinderbijslag-naar-parlement-als-er-geen-consensus-binnen-regering