door Fernand Van Damme © De Morgen

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert op het De Morgen-artikel ‘Homo’s en extreemrechts: een gevaarlijke flirt’. “Alsof je voor alle homorechten moet zijn voor je aan de kaak mag stellen dat er een probleem is.”

“Eén op de vijf Franse homo’s wil op Le Pen stemmen? Ik vind dat nog bijzonder weinig”, zegt Van Grieken. “Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger. Vandaag de dag kunnen homo’s trouwen en kinderen adopteren, maar wat zijn ze daarmee als ze buiten worden lastiggevallen?

De Vlaams Belang-voorzitter vervolgt: “Ik vind dat burgerlijke wetten gerespecteerd moeten worden en dat geloof daaraan ondergeschikt is. Een van de gevolgen van de islamisering is dat homo’s zich niet meer op hun gemak voelen in de grootsteden. Vrouwen evenmin. Wij willen dat de wet wordt toegepast. Links heeft het ooit opgenomen voor de rechten van vrouwen en holebi’s, nu omarmt ze de hoofddoek en de conservatieve islam. De progressieven hebben een probleem.”

Van Grieken verwijst naar het “probleem van de islamisering”, maar hoe kijkt hij naar homoseksuele moslims? Een uitdrukking van homofilie die niet goed past in het hedendaagse discours, dat homoseksuele en moslimidentiteit als tegenstrijdig neerzet. “Met medelijden en droefheid”, zegt hij. “Het moet verschrikkelijk zijn om vast te zitten in een totalitaire religie waarbij de doodstraf op homoseksualiteit staat.”

Maar als het Vlaams Belang toch zo menens is met het verdedigen van homo’s, waarom steunt ze homoadoptie dan bijvoorbeeld niet, zoals Groen-volksvertegenwoordiger Bruno De Lille en professor Dave Sinardet, beiden homo, in het artikel aanhalen? “Het is niet aan journalisten noch aan bepaalde lobbygroepen om mijn programma te bepalen. Alsof je voor alle homorechten moet zijn voor je aan de kaak mag stellen dat er een probleem is.”

De Lille en Sinardet menen ook dat extreemrechts slechts één type homo’s verdedigt, de ‘brave, burgerlijke homo’. Voor de ‘extravagante, slechte homo’ is er geen plaats. “Dat is het eerste wat ik daarover hoor”, zegt Van Grieken. “Neen, ik word niet bijster enthousiast van een extravagante Gay Pride, net zoals ik niet sta te springen voor een uitzinnige Hetero Pride. Geaardheid is iets voor binnen de slaapkamer.”

Het hele artikel lees je hier: http://www.demorgen.be/politiek/van-grieken-wat-zijn-homo-s-met-het-huwelijk-als-ze-buiten-worden-lastiggevallen-b8d0b0ee/