door Ellen Maerevoet © Belga

In Brussel hebben de feestelijkheden afgelopen nieuwjaarsnacht zo’n 100.000 mensen gelokt. De Anspachlaan liep helemaal vol voor het nieuwjaarsvuurwerk, dat veilig is verlopen.

Vanaf 22.30 uur zakten de kijklustigen massaal af naar het De Brouckèreplein in het centrum voor het spektakel en het vuurwerk dat voor het eerst in jaren niet meer op de Kunstberg werd georganiseerd. Vanaf middernacht werden gedurende 15 minuten en 33 seconden 10.000 vuurwerkpijlen afgeschoten vanop een hotel.

(…)

“De Stad Brussel is zeer tevreden met het succes van het nieuwe nieuwjaarsevent op het De Brouckèreplein en aan de Beurs, in het midden van onze stad”, klinkt het in een persbericht dat de stad rond half één uitstuurde. “Met dit onuitgegeven spektakel begint een nieuwe traditie, een countdown naar het nieuwe jaar in het hart van de hoofdstad van Europa.” Die ligt volgens het stadsbestuur in lijn met de wil om delen van de openbare ruimte te herbestemmen voor grote, feestelijke bijeenkomsten.

Toch ook kritiek
Toch is er ook kritiek op de nieuwe locatie voor het vuurwerk. In de enorme massa kregen sommige mensen het naar verluidt benauwd. Er waren ook klachten van mensen die het vuurwerk niet goed konden zien.

Brussels Parlementslid Bruno De Lille (Groen) vond de sfeer goed, maar hij vond de situatie ook gevaarlijk omdat er zoveel volk was. “Als hier ergens paniek uitbreekt, dan denk ik dat we een ramp meemaken, ik vind dit over het randje. Ik hoop dat de stad volgend jaar zegt dat het Brouckèreplein niet aangepast is om zoveel volk te ontvangen. Op de Kunstberg kon iedereen op een comfortabelere manier van het vuurwerk genieten.”

Het hele artikel en de video vind je hier: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/1.2197417