door O.D.W. – Wevelgem © Het Volk

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Met zijn interpretatie van “Het Weekdier”, een prozastuk van Bernard Kemp, won de 16-jarige Wevelgemnaar Bruno De Lille, Memlincstraat 1, in de categorie 15- tot 18-jarigen het De Gruytertornooi in Gent. Hij volgt daarmee … zichzelf op, want ook vorig jaar won hij in deze categorie de eerste prijs. In 1989 was Gullegemnaar Reinhard Laga tweede, maar hij nam dit jaar niet deel.

Bruno De Lille volgt het 5de jaar industriële wetenschappen in de Gentse Nijverheidsschool. Hij won niet alleen zijn reeks, maar was ook goed voor de eerste prijs “uitspraak”. Aan deze overwinning houdt hij naast een zilveren medaille ook een abonnement op een opinieblad, een cd en een boekenpakket over.

Maar het is Bruno De Lille niet alleen om deze prijzen te doen. Wat zet er hem toe aan om telkens opnieuw aan voordrachtwedstrijden deel te nemen? “Ik vind het gewoon leuk om te doen. Maar er zit meer achter. In voordracht leren we wel spreken, maar in klas gebeurt dat enkel voor je eigen leraar en hooguit nog een andere leerling. Deze voordracht-wedstrijden zijn voor mij een enige kans om meer zekerheid te verwerven in het spreken voor een groter publiek”.

Bruno De Lille volgt ondertussen ook reeds het zesde jaar voordracht. Dit jaar gebeurt dit in Gullegem, waar hij les krijgt van mevr. Dominique Gal. Gaat heel wat van De Lilles vrije tijd op in studie voor school; hij houdt ook tijd over om zich op zijn hobby “taal” toe te leggen. Naast zijn wekelijkse lessen dictie in Gullegem volgt hij aan het Kortrijkse Conservatorium ook toneellessen bij Marcel Destoop. Hij stond nog niet in een produktie maar met zijn achtergrond kan een debuut niet lang meer uitblijven.

Bruno De Lille begon dictielessen te volgen op aanraden van zijn ouders die een goede taal en uitspraak terecht belangrijk achtten. Na eerst één jaar dictie te hebben gevolgd in Wevelgem (een bij-afdeling van de Academie voor Muziek en Woord van Menen) bij de leraars Ward Baert en Johan Desramault, nam hij er ook voordracht bij. Hij volgde hiervoor reeds lessen in Wevelgem, Lauwe, Heule en Gullegem.

Onlangs was hij in Menen vierde tijdens een voordrachtwedstrijd. “In de eerstvolgende maanden staan er nog wedstrijden op het programma in Roeselare en Ieper”, alsdus nog Bruno De Lille.

21-02-1990