door © Brussel Deze Week

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Agalev-Brussel vindt dat de gemeentes zich actiever met een gelijke kansenbeleid moeten bezig houden. Meer bepaald de emancipatie van homoseksuelen is een hiaat in het beleid van de negentien Brusselse gemeenten. Dat zegt Bruno De Lille, radio 2 presentator en nieuw gezicht van Agalev-Brussel: ‘Brussel is als grootstad een aantrekkingspool voor homo’s. Je vindt hier meer homo’s dan in Vlaanderen bijvoorbeeld. Een reden te meer om er aandacht aan te besteden.’

De Lille vindt vooral dat er inzake de beeldvorming rond homofilie nog heel wat werk te verzetten is. ‘Neem nu dat spotje van kledingzaak JBC: ouders betrappen hun zoon met een jurk voor zijn naakte lichaam, ze schrikken op, maar zijn opgelucht als ze het meisje vanachter het bed zien komen. Dat bevestigt wat wij de heteronormaliteit noemen: homoseksualiteit is iets afwijkends.”

Het politiekorps en scholen zijn volgens De Lille sectoren waar homoseksualiteit ‘moeilijk’ ligt. ‘Een gelijke kansenbeleid moet daar iets kunnen veranderen. Er moet tenminste een budget voor worden vrijgemaakt en een beleidsnota over gemaakt worden waar dan in de gemeenteraad kan over gediscussieerd worden.”

In het verlengde van het streven van Agalev naar directe democratie, willen de groenen in de Brusselse gemeenten ook een adviesorgaan voor het gelijke kansenbeleid waar ook homo’s een vinger in de pap hebben. ‘Er zijn genoeg homoverenigingen die als aanspreekpunten kunnen fungeren.’

En als kers op de taart wil Agalev een monument voor homo’s. ‘Liefst in de omgeving van de Grote Markt. Als het kan in Amsterdam, waarom dan hier niet. Het moet een signaal zijn, maar dient ook om te tonen dat Brussel een tolerante stad is,’ aldus nog De Lille.

03-05-2000