door HG © De Morgen

BNP Paribas Fortis liet Brussels Parlementslid Bruno De Lille (Groen) vrijdag weten hem zonder enige uitleg niet langer als klant te willen. Jaarlijks krijgen duizenden Belgen zo’n brief.

De Lille heeft zestig dagen de tijd om zijn rekeningen over te zetten naar een andere bank. “Een hele rompslomp”, zucht het parlementslid. “Maar wat me het meest stoort, is dat ik noch via de contactlijn, noch in het lokale kantoor meer uitleg krijg over de reden. Ik zie niet in wat het probleem kan zijn.”

Maar banken hebben wel degelijk het recht om relaties met klanten eenzijdig op te zeggen, en vice versa. Al zijn ze daar wel zuinig mee. Belfius weigert jaarlijks zo’n 500 à 1.000 klanten op een totaal van 3,7 miljoen. “Financiële instellingen zijn zelf verplicht om constant de nodige klantgegevens te verzamelen en te melden. Afhankelijk van het type klant – voor politici gelden specifieke regels – moeten die vaker worden geüpdatet”, zegt Febelfin-woordvoerder Rodolphede Pierpont.

Loopt er daarbij wat mis, dan kan de bank het zekere voor het onzekere nemen en de relatie stopzetten. “Zelf zie ik alvast geen verdachte transacties, ik doe elke maand zowat dezelfde betalingen”, besluit De Lille.

Het hele artikel lees je hier: http://www.demorgen.be/plus/bank-weert-parlementslid-zonder-uitleg-als-klant-b-1493682003211/