Persbericht Groen

Op initiatief van Brussels parlementslid Bruno De Lille, vond vandaag in de plenaire vergadering van het Brussels parlement een debat plaats over de Beliris-middelen. De antwoorden van minister-president konden de Groen fractie niet gerust stellen. De openlijk slechte verhouding tussen de federale en Brusselse regering dreigt Brussel dan ook te schaden.

Beliris, dat is een jaarlijks budget van 125 miljoen euro van de federale overheid voor investeringen in het Brussels gewest. Investeringen die van Brussel een betere plaats om te leven moeten maken. De projecten waarin het Beliris-geld wordt geïnvesteerd, worden door de federale en Brusselse overheid in overleg vastgelegd in een samenwerkingsakkoord.

Van een goede samenwerking is vandaag echter geen sprake. De federale overheid speelt momenteel cavalier-seul door projecten naar voor te schuiven die het Brussels Gewest eerder al heeft afgewezen (denk maar aan de overkapping van een stuk van de Kleine Ring) en door steeds vaker de rekening van de renovatie van eigen federale instellingen zoals het Conservatorium, Bozar of het Natuurhistorisch Museum naar het Beliris-fonds te verschuiven.

Anderzijds zitten ook binnen de Brusselse regering blijkbaar niet alle partijen op één lijn. In het parlement waren zowel parlementsleden te horen die alle middelen op de metro wilden concentreren als anderen die ook projecten als bv een tunnel onder de Louizalaan wilden voorzien. De prioriteiten die men stelt, lijken echter vaker op persoonlijke voorkeuren dan op een objectieve vaststelling van de Brusselse probleem gebaseerd te zijn.

Bruno De Lille, fractieleider Groen: “Ik vrees dat de Brusselaars de rekening zullen betalen. Waar deze middelen moeten worden gebruikt om de leefbaarheid van Brussel te verbeteren, worden ze nu door MR en PS misbruikt om elkaar stokken in de wielen te steken. Het is dan ook schandalig hoe men partijpolitieke spelletjes laat voorgaan op de noden van Brusselaars.”

Groen roept zowel de federale als de Brusselse regering op om zich constructief op te stellen en het Beliris-geld nuttig te besteden. De problemen in Brussel zijn er groot genoeg voor.

Contact:
Bruno De Lille, fractieleider Groen Brussels Hoofdstedelijk Parlement