door Heidi Gabel © Het Laatste Nieuws

“BNP Paribas Fortis deelt u mee dat zij haar relatie met u beëindigt.” Met die woorden liet de bank Brussels Parlementslid Bruno De Lille (Groen) vrijdag weten hem niet langer als klant te willen. Jaarlijks ontvangen in ons land duizenden klanten zo’n brief.

De Lille heeft zestig dagen de tijd om zijn rekeningen over te zetten naar een andere bank. “Een hele rompslomp”, zucht het parlementslid. “Maar wat me het meest stoort, is dat ik noch via de contactlijn, noch in het lokale kantoor meer uitleg krijg over de reden. Ik zie niet in wat het probleem kan zijn. Zowel mijn loon als dat van mijn man wordt maandelijks op de rekening gestort en we betalen al jarenlang voor minstens 1.000 euro aan verzekeringen, waar we tot nu toe amper een beroep op hebben moeten doen.”

Fraudebestrijding

Maar banken hebben wel degelijk het recht om relaties met klanten eenzijdig op te zeggen (en vice versa). Al zijn ze daar wel zuinig mee. Belfius weigert jaarlijks gemiddeld zo’n 500 à 1.000 klanten op een totaal van 3,7 miljoen. Daarvoor kan de bank verschillende redenen hebben, maar vaak gaat het om strenge regels rond ethiek of fraudebestrijding. “Financiële instellingen zijn zelf verplicht om voortdurend de nodige klantgegevens te verzamelen en te melden. Afhankelijk van het type klant – voor politici gelden specifieke regels – moeten die vaker geüpdatet worden”, legt Febelfin-woordvoerder Rodolphe de Pierpont uit.

Loopt er daarbij wat mis, dan kan de bank het zekere voor het onzekere nemen en de relatie stopzetten. Dat ze daarbij standaard weinig uitleg geven, komt omdat bevoegde instanties nog kunnen beslissen om bijkomende onderzoeken te openen. Maar dat is zeker niet altijd het geval en wil niet vanzelf zeggen dat er ook sprake is van fraude. “Soms gaat het gewoon om een misverstand, dat ook snel weer rechtgezet kan worden”, weet Pierpont. BNP Paribas Fortis stuurde eind februari zelf nog per abuis zo’n brief naar het Waalse orkest Terra Nova. De vzw zou haar jaarrekening niet correct ingediend hebben. Toen het om een fout in het kantoor bleek te gaan, moest de bank haar excuses aanbieden. Waarom De Lille klant af is, is niet duidelijk. BNP Paribas Fortis geeft geen commentaar op individuele dossiers. “Zelf zie ik alvast geen verdachte transacties”, besluit De Lille.