door © VRT

Dries Van Langenhove, die op 26 mei lijsttrekker is voor Vlaams Belang in de provincie Vlaams-Brabant, heeft een standaardbrief van BNP Paribas Fortis ontvangen waarin de bank laat weten dat zijn rekeningen worden stopgezet. Het gaat om zijn persoonlijke rekeningen en die van de vereniging Schild & Vrienden waarvan hij voorzitter is. 

Volgens de politicus is de samenwerking stopgezet omwille van politieke en ideologische redenen. Hij verwijst daarvoor naar een telefoongesprek met een Fortis-medewerker. In het gesprek, dat door de politicus werd opgenomen, wordt gewag gemaakt van ‘deontologische zaken die niet in het bankgeheel passen’. 

Schild & Vrienden kwam in opspraak na een Pano-reportage waaruit bleek dat er in de geheime online chatgroepen van de vereniging seksistische, antisemitische en racistische commentaren te lezen en te zien waren. Na die uitzending werd een gerechtelijk onderzoek opgestart dat op dit moment nog loopt. 

BNP Paribas Fortis wil niet ingaan op het concrete dossier, maar ontkent dat politieke of ideologische motieven de aanleiding zouden zijn voor het stopzetten van de samenwerking. ‘De bank telt onder haar klanten politici en kandidaat-politici uit het hele politieke spectrum’, klinkt het in een schriftelijke reactie. ‘De bank zal nooit een nieuwe klantenrelatie weigeren of een bestaande klantenrelatie stopzetten omwille van politieke motieven. Omwille van discretieplicht geeft de bank geen commentaar over prospecten, bestaande klanten of voormalige klanten.’ 

Twee jaar geleden stopte BNP Paribas Fortis de bankrelatie met Brussels parlementslid Bruno De Lille. De Groen-politicus toonde zich toen verbolgen over het feit dat hij van bank moest veranderen zonder dat hij daarvoor een motivatie kreeg en er geen verweerprocedure mogelijk was. Later bleek dat De Lille niet aan de bank gemeld had dat zijn identiteitskaart was vernieuwd. 

Het hele artikel lees je hier: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/11/bnp-paribas-fortis-zet-rekeningen-dries-van-langenhove-stop/