“Voor een grote stadsopwaardering zoals in Bordeaux heb je een moedige, maar vooral luisterende burgemeester nodig. Dat is mijn raad voor Brussel.” Zo klinkt het advies van Michel Duchène, vicepresident van de Bordelaise stadsgemeenschap. Duchène kreeg deze week bezoek van staatssecretaris Debaets, die inspiratie kwam opdoen voor het smart city­-project. “Je mag nooit regeren vanuit je ivoren toren.”

Het Zuid-Franse Bordeaux is een echte metamorfosestad. De ville blonde aan de Garonne was enkele decennia geleden nog een grijze metropool en dient zo als voorbeeld van ‘hoe het moet’ voor verschillende Brusselse regeringsleiders.

Zo bezocht gewezen staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) de befaamde Bordelaise tramway en het autoluwe centrum, lang voor er in Brussel sprake was van een voetgangerszone. Deze week ging staatssecretaris voor Informatica en Digitalisering Bianca Debaets (CD&V) dan weer ideeën opdoen bij de digitale diensten van Bordeaux, voor het Brusselse smart city-project.

‘Overleg is de sleutel’
In Bordeaux wordt burgemeester Alain Juppé (UMP, de Franse liberalen) op handen gedragen dankzij de grootschalige stadsopwaardering die hij heeft gerealiseerd tijdens zijn drie ambtstermijnen. “Wat is zijn geheim? Politieke moed en goede band met de bevolking,” zegt de rechterhand van Juppé, Michel Duchène, aan BRUZZ.

Duchène is vertrouwd met de Brusselse problematiek. “Ik wil niet verwijzen naar specifieke personen of partijen, maar die openheid is wat Brussel denk ik nodig heeft nu, als het wil evolueren zoals Bordeaux.”

“Sommige burgemeesters zijn bang van hun eigen bevolking,” klinkt het nog. “Maar zo krijg je hen nooit geëngageerd. Je moet met hen overleggen en hen laten voelen dat ze deel zijn van het verhaal van de stad.”

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/bordeaux-aan-brussel-luisterende-burgemeester-cruciaal