door © De Morgen

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Raad van Bestuur wil meer middelen KVS

Bruno De Lille blijft voorzitter van de Raad van Bestuur van de bottelarij / KVS, maar moet ervoor zorgen dat de subsidiekorting van 400 000 € ongedaan wordt gemaakt. Dat besliste de Raad van Bestuur van het gezelschap gisteravond. Vorige week had De Lille (Agalev) als schepen voor Vlaamse aangelegenheden ervoor gezorgd dat de Brusselse subsidie aan ‘ zijn’ gezelschap werd verminderd.

Dat zorgde voor een golf van protest. In een opiniestuk in de morgen (DM 17/12) eisten de directies van het Toneelhuis en het Publiekstheater het ontslag van De Lille. De Lille noemt die eis vrij drastisch en ongepast: “Als ze mijn ontslag willen, moeten ze zich maar richten tot de Brusselse gemeenteraad. Het Toneelhuis en het Publiekstheater vergelijken de situatie in Gent en Antwerpen met die in Brussel, terwijl ze de situatie hier helemaal niet kennen”, reageerde hij gistermiddag.

De schepen wijst erop dat de stad Brussel een van de negentien gemeenten van het gewest Brussel is en dat al die gemeenten volgens het decreet hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de financiering van de KVS. Voorts zegt hij alleen te willen dat het decreet correct wordt toegepast, en doelt daarmee op het subsidieconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de stad Brussel, dat nooit werd geformaliseerd.

Tot een ontslag is het niet gekomen. Volgens een persmededeling schaart de Raad van Bestuur zich unaniem achter de KVS en de inspanning van alle personeelsleden. Wel wil de raad dat De Lille en de stad Brussel de subsidies voor het eerste halfjaar van 2003 op het huidige peil houdt en dat de 400 000 € ondertussen niet gebruikt zal worden voor andere initiatieven.

De Lille heeft van de raad de opdracht gekregen om de gesprekken met het kabinet van Vlaams cultuurminister Paul Van Grembergen (Spirit) omtrent het bouwdossier van de schouwburg aan de Lakensestraat verder te zetten en om zo snel mogelijk om de tafel te zitten wat de toekomstige werkingsmiddelen betreft. Volgens de raad zal de KVS meer middelen nodig hebben als zij verhuizen naar de schouwburg.

18-12-2002

Het hele artikel lees je hier: https://www.demorgen.be/nieuws/bruno-de-lille-blijft-voorzitter-kvs~b4edae2e/