door © Het Wekelijks Nieuws

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Vorig weekend werden de eindwedstrijden gehouden van de Dr Jan Oscar De Gruyterdagen en van de Vlaamse deklamatiewedstrijden ter bevordering van de voordrachtkunst en welsprekendheid. Het was de 40ste editie die heel speciaal in het teken stond van het 150-jarig bestaan van de Gentse “Melomanen”.

Erevoorzitter van “De Melomanen” is prins Albert en hij was het die de laureaten van de finalewedstrijden in het Oostvlaamse provinciehuis kwam feliciteren. Aan de 40e uitgave van de nationale wedstrijd om het dr. Oscar De Gruyter-juweel namen 68 kinderen deel, verdeeld over vier leeftijdskategorieën.

Bruno De Lille

Laureaat in de reeks jongens 15 tot 18 jaar werd de 15-jarige Bruno De Lille uit Wevelgem. Bruno zit momenteel in het vierde secundair, richting wiskunde-wetenschappen, van het Sint-Pauluskollege te Wevelgem.

Het thans behaalde resultaat is geen toeval want Bruno kijkt terug op vier jaar diktie en vijf jaar voordracht te Lauwe en te Heule. Van thuis uit werd hij daartoe gestimuleerd, terwijl zijn leerkrachten, de heer Desramault en Dominique Gal, de jonge Bruno vertrouwen gaven om voor het publiek te staan en hem aanzetten aan wedstrijden deel te nemen. Zo behaalde hij vorig jaar al de vierde prijs in de “Hippoliet Van Peene-wedstrijd” te Gent.

De eerste prijs nu in het De Gruytertornooi, de medaille uit de handen prins Albert, en het boekenpakket vormen voor Bruno een enorme voldoening. Hij behaalde 84,2 %. Vroegere winnaars van het De Gruyter-Juweel voor voordrachtkunst zijn Nand Baert, Paul Codde, Nelly Maes, Van Vlaenderen (NTG).

Intussen bereidt de jonge Wevelgemnaar zich voor op 8 maart, dag van de wedstrijd van de Vereniging voor Algemeen Nederlands. Naast diktie en voordracht is Bruno een erg vaardig tekenaar en leest hij heel veel.

Volgend schooljaar zal Bruno de afdeling Industriële Wetenschappen volgen in het KTA Gent, beter bekend onder de namen Lindelei en Nijverheidsschool.

03-03-1989