door VLW © ?

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Wevelgem

De jonge Wevelgemnaar Bruno De Lille is vastbesloten om cabaretier te worden. “Allé Ali” is reeds zijn tweede produktie die op donderdag 15 februari in het kultureel centrum Guldenberg in première gaat. Daarin vertelt hij het verhaal van Ali, een Afrikaan die naar België komt en uiteindelijk de eerste zwarte koning van België wordt. En hoe slechter het gaat, hoe leuker het wordt.

Bruno De Lille is 22 en wil kost wat kost cabaretier worden. Zijn ouders zagen hem liever industrieel ingenieur worden maar Bruno droomde van andere dingen. In Vlaanderen bestaat niet echt een opleiding voor cabaretier. Hij volgde een jaar het RITS maar merkte dat regisseur worden toch niet dat is wat hij zoekt. Daarna volgen twee jaar Conservatorium in Brussel, maar daar stelde hij vast dat er toch een hemelsbreed verschil is tussen een akteur en een cabaretier.

Onder impuls van Bruno Schevernels, docent voordracht in Brussel, doet Bruno het dan maar zelf. Hij schrijft “Enkele reis, halve prijs naar Cuba”, een kabaretvoorstelling over Dominiek Klopterop, waarmee hij een aantal jeugdhuis-podia afschuimt, kwestie van podiumervaring op te doen. De harde, maar efficiënte leerschool. Ondertussen volgt Bruno De Lille voordracht aan het Conservatorium in Antwerpen.

“Allé Ali” is de neerslag van de belevenissen van een migrantje in België. “Het gaat hier niet echt om de migrantenproblematiek op zich. Wel over iemand die op het eerste gezicht geen kansen krijgt, maar plots alles in de schoot geworpen wordt. Hoe ga je daarmee om? Je moet iets van je leven maken maar hoe, en wat? Ali bereikt zijn gesteld ideaal: koning worden van België. Dit blijkt toch niet je-dat te zijn en hij wil meer. Keizer? Paus? Terug kind? Enkel de dood lijkt een oplossing te zijn maar met een horde lijfwachten om je heen is dat niet vanzelfsprekend. Zelfs een konflikt met Rusland helpt geen zier. Dan maar de harde methode: belastingverhoging en het toelaatbaar alkoholgehalte terugschroeven naar 0,0 %. Dat doet voor de brave Belgen de deur toe en Ali staat op straat.”

“Allé Ali” door Bruno De Lille op donderdag 15 februari om 20 u. in KC Guldenberg, Acaciastraat, Wevelgem. Toegang 200 / 250 frank. Reserveren 056-40.12.40.

Februari 1996