door ODW © Het Volk

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Wevelgem

Gisteren gaf Bruno De Lille in de Arenberg in Antwerpen de première van zijn cabaretprogramma Allé Ali. Wie niet kan wachten tot hij dit op 15 februari in het cultureel centrum van zijn woonplaats Wevelgem brengt, kan vanavond nog naar de Arenberg of op 8 en 9 februari naar het Burgcentrum in de Burgstraat in Gent.

Met Allé Ali is Bruno De Lille aan zijn tweede cabaretprogramma toe. Waar hij met zijn eersteling Enkele reis, halve prijs naar Cuba vooral in jeugdclubs terechtkwam, mikt hij nu hoger. BIS-Produkties ontfermt zich nu over deze jonge (22 jaar !) cabaretier. Hij zit er in goed gezelschap met onder meer Els De Schepper, Kommil Foo, Jo Lemaire en Bart Vandenbossche. “Het heeft alvast het niet te miskennen voordeel dat ik niet alleen professioneel begeleid ben, maar dat ik ook geen tijd meer moet stoppen in afspraken maken, contracten tekenen en publiciteit voeren.”

“Mijn ouders zagen me het liefst ingenieur worden, maar ik droomde van andere dingen. Het liefst wilde ik cabaretier worden. In Vlaanderen bestaat daarvoor geen opleiding en ik meende dat ik met een regisseursopleiding aan het RITS in Brussel toch in de goede richting zat. Het bleek een grove denkfout. Dan maar proberen aan het conservatorium in onze hoofdstad. Maar toneel is niet meteen hetzelfde als cabaret. Een dikke buis op het eind van het tweede jaar was het logische gevolg van het mij niet-goed-in-mijn-vel voelen.”

Zijn leraar Bruno Schevernels raadde hem aan dan maar zelf een tekst te schrijven. Met zijn Enkele reis, halve prijs naar Cuba trad hij op in jeugdclubs in Vlaanderen. Mensen van BIS-Produkties kwamen hem en zijn programma bekijken en zagen er wel iets in. “Ik schreef dan een tweede tekst Allé Ali en met de hulp van Arlette Sterckx, die zorgt voor de tekstbegeleiding, de regie en veel andere dingen, bereidde ik me voor op wat ik hoop de doorbraak te worden. Intussen studeer ik verder voordracht aan het conservatorium in Antwerpen, waar ik nu in het derde jaar zit.”

Over dat cabaretprogramma vertelt hij: “Het gaat over Ali, een klein Migrantje uit Migrije, ergens in Afrika. Ali woont er samen met papa, mama en tien oudere broertjes. Ali’s vader is werkloos, gokverslaafd en zit meer bij de hoeren dan bij zijn vrouw. Als papa overlijdt, kan mama haar opluchting dan ook nauwelijks verbergen. Vanaf nu kan ze haar kinderen opvoeden zoals zij dat wil. Maar dat loopt niet van een leien dakje.” Uiteindelijk belandt Ali in België en wil er koning worden.”

Bruno: “Het migrantenprobleem is niet meteen de rode draad in mijn cabaretprogramma. Het gaat me er meer om te vertellen dat je zelf iets met je leven moet aanvangen. In cabaret is autobiografie nooit ver uit de buurt. Ik ben wel Ali niet, maar er ligt toch veel van mezelf in dit programma.”

Allé Ali van en met Bruno De Lille op 8 en 9 februari in het Burgcentrum, Burgstraat 24, Gent en op 15 februari om 20.15 uur in CC Guldenberg, Acaciastraat, Wevelgem. Toegang in Wevelgem: 200 frank in voorverkoop, 150 frank met keuzeabonnement en 250 frank aan de deur. Korting van 25 frank op deze prijzen voor -25 jarigen, CJP, + 3 pas en Ziekenzorgkaart.

07-02-1996