door DSW © De Krant van West-Vlaanderen

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Met stuk uit zelfgeschreven productie Allé Ali

Op zaterdag 20 april neemt Wevelgemnaar Bruno De Lille deel aan de preselecties voor Humorologie in jeugdhuis ‘t Arsenaal in Marke. Bruno brengt er een stuk uit zijn zelfgeschreven productie Allé Ali.

Bruno De Lille is voor velen geen onbekende meer. Tijdens de voorbije jaren haalde hij regelmatig het nieuws met een overwinning in een of andere voordrachtwedstrijd. Recent kwam hij voor het voetlicht met zijn productie Allé Ali in het cultureel centrum Guldenberg. Hij neemt deel aan de preselecties voor Humorologie met een fragment uit dit optreden.

“Ik koos voor het fragment over de vader van Ali. Het is ongeveer het enige stuk dat op zichzelf kan staan. Voor iets nieuws had ik geen tijd. Tijdens mijn optredens peilde ik naar de reacties van het publiek en ik stelde vast dat het publiek over het algemeen positief reageerde op dit deel. De vader van Ali is een gokverslaafde werkloze, die destijds met zijn vrouw en elf kinderen ergens in Afrika woonde en hier zijn geluk is komen beproeven. Wanneer de vader van Ali overlijdt is de weduwe dol van geluk. Nu kan ze haar kinderen opvoeden zoals ze zelf wil. Ze heeft echter enorm veel problemen met Ali en moet hem noodgedwongen wegsturen.”

Bruno noemt zijn werk “humoristisch theater”. “Het is eigenlijk woordhumor, voor een deel spelletjes met woorden, verwijzingen naar onze maatschappij, maar dan zonder politiek. Ik let er voor op niet te vervallen in het vertellen van moppen. Gewoon wat overdrijven bij het vertellen van gewone dagelijkse dingen maakt die zaken grappig. Het is ook geen cabaret. Cabaret is iets dat ik eigenlijk niet wil doen als beroep.”

Leerschool

Bruno heeft in twee jaar tijd al een 25-tal optredens verzorgd in Vlaanderen. Zelf vindt hij dat niet zoveel. Het is veeleer een soort leerschool en het opdoen van ervaringen. Op zaterdag 20 april valt dan de beslissing of er voor Bruno een plaatsje op het podium van humorologie inzit. Ingeval hij daar wint zitten er automatisch een aantal optredens aan vast. Dat spreekt hem aan. “Ik krijg dan de kans om op te treden in een aantal culturele centra en daar kom ik eigenlijk bijna nooit. Hoe dan ook, voor mij zou het mooi meegenomen zijn. Blijft nu natuurlijk nog de vraag of ik door de preselecties geraak. De concurrentie is sterk. Er zijn zeer veel deelnemers en sommigen onder hen zijn echt goed in wat ze doen. Het is bovendien zeer moeilijk een sluitende bewijs van je kunnen te geven in de 15 minuten die je krijgt.

19-04-1996