door L.I.M. © Het Nieuwsblad

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Menen

In de Menense stedelijke akademie voor Woord en Muziek vond de derde provinciale voordrachtwedstrijd plaats, georganizeerd door de Vlaamse Toeristenbond met medewerking van Jeugd en Muziek. De twintig deelnemers werden onderverdeeld in twee kategorieën: jonger dan en ouder dan achttien jaar. Benjamin Sercu uit Ardooie werd algemeen laureaat. Bruno De Lille uit Wevelgem toonde zich de beste in de kategorie meer dan 18 jaar.

Met deze overwinning is Bruno De Lille niet aan zijn proefstuk. Geregeld neemt hij deel aan voordrachtwedstrijden in Oost- en West-Vlaanderen en kaapt hij er telkens de hoofdprijzen weg. Hij volgde zeven jaar diktie aan de akademie van Kortijk, afdeling Gullegem bij Dominique Gal. Hij was de enige die vorig jaar een uitmuntendheidsprijs haalde.

“Als knaap werd ik door mijn ouders verplicht voordrachtlessen te volgen”, zo vertelt Bruno. “Ik was eerder schuchter en diende te leren beter te spreken. Na verloop van tijd vond ik die lessen echter zo leuk dat ze mijn hobby werden. Die zeven jaar Gullegem hadden wel invloed op mijn beroepskeuze”.

“Zo is mijn interesse voor toneel gegroeid. Nu ben ik student aan het Hoger Instituut voor Toneel en Kultuurspreiding in Brussel. Ik wil immers regisseur worden. Of het toneel of televisie wordt, maakte ik nog niet uit. Ik volg ook nog toneellessen in Menen bij Patrick Rozé.”

Wedstrijden

Bruno doet geregeld mee aan wedstrijden. Dit is het leuke aan voordracht dat je je niet moet beperken tot de klas en naar buiten kan komen. “Voor de leerlingen is het biezonder interessant”, aldus direkteur De Kimpe en voordrachtcoördinator Baert van de Menense akademie, “omdat ze in kontakt komen met de beste uit andere streken. Wie voor een dergelijke wedstrijd een verplaatsing doet, behoort bij de besten. Zo kunnen de plaatselijke leerlingen zien hoe ver ze zelf staan. Het belang van dergelijke wedstrijden is dat er vernieuwing is van bloed door het aftasten van andere horizonten.”

Cabaretiers

Bruno De Lille heeft geen voorkeur, zoals zoveel anderen, voor kursiefjes. Het liefst put hij zijn inspiratie in conferences van vooral Nederlandse cabaretiers. Dit veronderstelt geregeld lezen van wat verschijnt. Eenmaal de keuze gemaakt wordt hij zijn eigen regisseur en wordt de tekst voor de spiegel ingeoefend.

27-11-1991