door © BELGA

Voor Groen-fractieleider Bruno De Lille heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zijn algemene beleidsverklaring in het Brussels Parlement gebracht alsof de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag niet plaatsgevonden hadden. “Over mobiliteit, zuivere lucht en goed bestuur is nauwelijks iets terug te vinden in de verklaring”, vindt hij.

Vervoort praat wel over participatie, maar buiten het grote participatiemoment van een maand geleden, is er afgelopen legislatuur nauwelijks sprake geweest van participatie. “De minister-president heeft niet begrepen was de mensen echt vragen”, vindt De Lille (Groen).

Hij wijst er ook op dat de Brusselse regering heel wat achterstand heeft opgelopen met de tien werven die Vervoort bij het begin van de legislatuur had aangekondigd: “Hij staat nu waar hij twee jaar geleden had moeten staan”. “De minister-president heeft zijn beloftes niet nagekomen en heeft geen rekening gehouden met de prioriteiten van de mensen. Het lijkt alsof hij in een parallelle wereld leeft”, besluit de Groen-fractieleider.

‘Weinig overtuigend’

Voor zijn Ecolo-collega Zoë Genot heeft de Brusselse regering eindelijk de vraag van de Brusselaars gehoord naar een betere levenskwaliteit, luchtkwaliteit, groene ruimten, geluid en nood aan andere mobiliteit. Na vijf jaar in de legislatuur heeft de minister-president eindelijk begrepen dat er naast de vele plannen ook dringend belangrijke maatregelen genomen moeten worden, aldus Genot.

MR-fractieleider Vincent De Wolf vond de verklaring van Rudi Vervoort weinig overtuigend in het licht van de korte tijd die er nog overblijft om voor de nodige huisvesting te zorgen voor jongeren en middenklassegezinnen.

Volgens de liberale oppositieleider erkent de minister-president ook dat er nog werk is op het vlak van opleidingen om de jeugdwerkloosheid nog verder terug te dringen. De Wolf had ook kritiek op het voorstel om de metropolitane gemeenschap open te stellen voor de sociale partners. “Waarom zo lang gewacht om dit voorstel te lanceren? vroeg hij zich af. Vrijdagvoormiddag volgt het plenaire debat over de algemene beleidsverklaring.

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/politiek/bruno-de-lille-vervoort-doet-alsof-zondag-niet-geweest-2018-10-18