door © De Weekbode

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

In de middens van voordrachtkunstenaars is Bruno De Lille geen onbekende meer. Deze achttienjarige Wevelgemnaar verzamelde tijdens de jongste jaren al een respektabel palmares. De nieuwe trofee in de verzameling werd ditmaal in Menen verdiend. Hij behaalde de eerste prijs in de derde provinciale VTB – VAB voordrachtwedstrijd, kategorie ouder dan 18 jaar, meteen goed voor een veertiendaagse reis naar Oostenrijk.

Voor Bruno De Lille begon het voordragen eigenlijk op een alledaagse manier. Zijn ouders vonden hem wat aan de schuchtere kant en meenden dat het volgen van lessen diktie daar wel wat aan kon verhelpen. Bruno trok eerst omdat het moest naar Gullegem. Zijn lerares bemerkte zijn talent en stelde voor om ook lessen voordracht te volgen. Bruno stemde toe en werd meteen door de mikrobe gebeten. Wat eerst een soort therapie moest zijn werd al gauw een hobby. Hij volgde de lessen voordracht in Gullegem, onder leiding van Dominique Gal en korte tijd later nog lessen toneel in Menen aan de akademie bij Patrick Rozé. Vorig jaar beëindigde hij zijn studies in Gullegem waar hij als enige van zijn leeftijdsgroep de vermelding uitmuntend behaalde.

Momenteel studeert hij aan het Hoger Instituut voor Toneel en Kultuurspreiding, waar hij lessen regie volgt. Of het toneelregie wordt dan wel regie voor film en TV is nog niet beslist. “We zien nog wel”, aldus Bruno De Lille.

Vier tot vijf keer per jaar neemt Bruno De Lille deel aan een voordrachtwedstrijd. Welsprekendheidstornooien vindt hij niet je dat. “Mijn voorkeur gaat naar conferences, zoals die van Freek de Jonge. Ik zoek een tekst uit in funktie van de in het wedstrijdreglement toegemeten tijd. Die studeer ik dan in voor de spiegel. Zo merk je zelf wel of het vlot gaat. Het stuk breng ik uiteindelijk in mijn eigen stijl, volgens mijn eigen ideeën. Het is dus geen playback of imitatie. Met de jaren bouwde ik wel een repertoire op.”

Dit jaar behaalde Bruno De Lille een eerste prijs in Gent, in Ieper en Lokeren een tweede en een vierde in Roeselare.

29-11-1991