door © BRUZZ

Dat Brussels parlementslid Bruno De Lille lijstduwer wordt voor Groen bij de komende gewestelijke verkiezingen, was een verrassing. “Zo zit het systeem in elkaar bij Groen”, reageerde hij nuchter in de studio van BRUZZ, “maar ik ben niet bang van een uitdaging.”

“Als je twee keer een mandaat hebt gekregen, wordt er gekeken naar doorstroming en moet je een uitzondering vragen”, zegt De Lille. Zijn collega in het Brussels parlement Annemie Maes kreeg die uitzondering ook, maar het poll-comité van Groen, dat uit 5 leden bestaat, zette Maes op geen enkele van de lijsten. . 

De Lille kreeg dan weer wel een plek. “Anders zou ik zelfs geen lijstduwer zijn.” Dat hij ‘slechts’ de lijst mag duwen, is een verrassing. “Het is altijd gemakkelijker als je hoger op een lijst staat”, aldus De Lille, “maar ik ben niet bang van een uitdaging. We willen kunnen wegen op het beleid en zullen proberen om vijf zetels te halen.” 

Als De Lille niet herverkozen wordt, kan hij terug naar zijn vorige werkgever, de VRT. Maar wat dan met zijn ontslagvergoeding? “Daar ben ik mentaal nog niet mee bezig. Ik ga ervan uit dat ik terug in dat parlement terechtkom.”

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/videoreeks/maandag-28-januari-2019/video-bruno-de-lille-we-mikken-op-vijf-zetels