door Luk Van Eylen © De Standaard

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Agalev’er verrassend schepen in Brussel

Nu is Bruno De Lille (27) nog producer bij de VRT en presentator van het Radio 2-programma ,,De Grote Beer”. Vanaf 1 januari wordt de Agalev’er wellicht de enige Vlaming in het Brusselse schepencollege. Hij kreeg bij zijn eerste verkiezingen 333 voorkeurstemmen. Dat hij meteen schepen zou worden, had hij nooit verwacht. Eigenlijk was hij al blij verrast dat Agalev, dat in Brussel voor het eerst op eigen vleugels aan de verkiezingen deelnam, een zetel in de gemeenteraad haalde.

Wij waren zondagavond al beginnen feesten, toen er plots een telefoontje kwam met de vraag of we niet mee wilden onderhandelen. Wij waren totaal verrast, want iedereen wist dat er een voorakkoord bestond tussen de lijst van burgemeester François-Xavier de Donnéa, de PS en Ecolo. Nu goed, de rest van het verhaal kent u.”

De Lille is een West-Vlaming van geboorte, maar door zijn diploma voordracht aan het conservatorium in Antwerpen weet hij dat perfect te verbergen. Hij zat een tijd op kot in Brussel en keerde er na zijn studie terug. Een auto heeft hij niet; fluitend en fietsend verplaatst hij zich door de hoofdstad.

Wat gaat u doen als schepen?

Er moet nog heel wat onderhandeld en afgesproken worden, maar het is de bedoeling dat ik Vlaamse Aangelegenheden voor mijn rekening neem. Vlaamse Cultuur maakt daar de hoofdbrok van uit. Voorts word ik ook bevoegd voor het derdewereld-beleid en voor gelijke kansen.

Heeft u een specifiek aandachtspunt?

Waar wij als Agalev graag zouden rond werken, is het gelijkekansen-beleid, gelijke kansen voor migranten, vrouwen, gehandicapten, holebi’s. Op dit ogenblik doet de stad Brussel daar zo goed als niks voor.

Het staat nog niet vast of ook CVP’er Jean De Hertog schepen wordt. ls dat niet zo is, vreest u dan niet een beetje de Vlaming van dienst van het schepencollege te worden?

De ene keer hoor ik dat De Hertog schepen wordt, de andere keer hoor ik dat de PSC daar bezwaren tegen maakt. Het zou kunnen dat ik de enige Vlaming blijf. Maar ik weet niet of dat zo slecht is. Uiteindelijk is (toekomstig) burgemeester Freddy Thielemans (PS) perfect tweetalig. Diens partijgenote Carine Vyghen spreekt ook heel goed Nederlands. Ecolo — dat met een tweetalige lijst naar de kiezer stapte — staat erom bekend open met de Vlamingen samen te werken. Ik denk dat het voor de Vlamingen, in vergelijking met het huidige college, waar ook het FDF deel van uitmaakt, comfortabeler zal worden dan de afgelopen zes jaar.

Herkent u zich in de Brusselaars die zich niet veel gelegen laten aan de discussie Vlaming-Franstalige en die beide talen spreken al naargelang dat uitkomt?

Ik denk dat veel mensen zich ervan bewust worden dat als je ergens wil raken in Brussel, je dan tweetalig moet zijn. Er is heel veel werk in het Brusselse, maar tweetaligheid is bijna altijd een voorwaarde. De Franstaligen kampten totnogtoe dikwijls met een achterstand, maar ze werken eraan. Dat verklaart ook het succes van Nederlandstalige scholen. Ik denk dat daardoor het spelletje van ik spreek alleen maar Nederlands, jij spreekt alleen maar Frans, en omgekeerd, veel minder belangrijk wordt. Je merkt dat ook als je in Brussel rondloopt. In vergelijking met de periode acht, negen jaar geleden, toen ik in Brussel op kot zat, vind ik dat het nu voor wie Nederlands spreekt veel gemakkelijker is om overal bediend te worden. Veel mensen spreken geen Nederlands — mijn Frans is ook verre van perfect — maar ze begrijpen u. Veel minder dan vroeger heb je nog de reactie: ik wil u niet bedienen en ik doe alsof ik er niets van versta. Als ik hier naar het fritkot ga, dat door een Marokkaan wordt opengehouden, probeert die ook Nederlands te spreken en vraagt hij mij om hem te corrigeren.

In die zin is een figuur als FDF-schepen Olivier Maingain te bestempelen als een vertegenwoordiger van het voorbijgestreefde Brussel?

Ja. Je merkt dat ook aan de reacties — niet alleen van de Vlamingen trouwens — toen deze week bekendraakte dat hij nog even burgemeester de Donnéa zou vervangen.

U wordt voltijds politicus?

Ja, vanaf 1 januari word ik met politiek verlof gestuurd. Dat wil zeggen dat ik kan terugkeren naar de VRT. Een schepenambt in Brussel is ook niet te combineren met een job. Ik ben 27. Ik heb nog nooit in de gemeenteraad gezeten. Ik word er nu ingeworpen en zal mijn handen vol hebben.

13-10-2000