door NOM © KW magazine

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Twee West-Vlamingen naar Humorologie-finale

Twee West-Vlamingen stoten door naar de finale van Humorologie ’96. Het zijn de Wevelgemnaar Bruno De Lille en een Izegemnaar die zich Zeecowboy Andreias van Aambeias noemt. De finale in Marke heeft plaats op vrijdag 31 mei.

Humorologie is een talentenjacht voor humoristen-in-de-dop. De bedoeling is nieuw talent te ontdekken en te stimuleren, jonge groepen een duwtje in de rug te geven en ook het publiek warm maken voor hedendaagse humor. De vorige edities hebben al vruchten afgeworpen. Tot de winnaars of finalisten behoorden onder meer Walter Baele (Rosa) en Bloedend Hart.

Voor de preselecties waren er 33 deelnemers. In Aalst en Deerlijk hadden vorig weekeinde de halve finales plaats. Vijf deelnemers gaan naar de finale. Het zijn Andreias van Aambeias uit Izegem, Bruno De Lille uit Wevelgem, David Dermez uit Gooik (Brabant), Raf Coppens uit Grembergen (Oost-Vlaanderen) en René M. Broeders uit Rotterdam (Nederland).

De finale heeft plaats op vrijdag 31 mei op de eerste avond van het Internationaal Humorfestival Humorologie. De winnaar krijgt 50.000 fr. Geschonken door de Vlaamse Gemeenschap, mag hetzelfde weekend nog zijn ‘kunsten’ tonen tijdens het festival en mag mee op De Humortoer, een toernee door Vlaanderen.

Geval Apart

Bruno De Lille (22) is Wevelgemnaar. Vader, afkomstig uit Maldegem, is schooldirecteur in Gent, moeder lerares in Kortrijk en Wervik. Van jongsaf is hij in de ban van het woord. Hij behaalde heel wat prijzen in voordrachtwedstrijden en won onder meer het bekende Degruyterjuweel. Momenteel studeert hij voordracht aan het Conservatorium in Antwerpen. Het is de eerste keer dat hij aan een cabaretwedstrijd deelneemt. Wel trad hij al herhaaldelijk op met een eigen programma. Uit zijn jongste productie ‘Allé Ali’ lichtte hij een fragment waarmee hij nu de finale haalde van Humorologie. Eigenlijk droomt Bruno nu al van een carrière bij de … radio. Vooral het presenteren van bijvoorbeeld de Nachtradio spreekt hem aan.

Andreias van Aambeias is wel een geval apart. Zijn naam doet wel enigszins aan Urbanus van Anus denken… In het dagelijkse leven heet de man doodgewoon Patrick Vanlerberghe en woont in Izegem. Hij bezit het heel ernstige diploma van industrieel ingenieur en oefent het al even ernstige beroep uit van ambetantenaar, excuus, ambtenaar bij de Vlaamse Milieumaatschappij in Brussel. Insiders kennen zijn aanleg voor absurde humor. Zijn typetje Andreias van Aambeias of ook ‘Zeecowboy Andreias’ ontstond ergens tijdens een etentje met collega’s en groeide verder met een optreden in een jongerencafé in Diksmuide van waar hij afkomstig is. Wat hij brengt, is moeilijk op papier te omschrijven. “Anders is het verrassingseffect weg,” zegt de 38-jarige Izegemse Humorologie-finalist.

Uitkijken wat zij er op 31 mei van terechtbrengen.

Mei 1996