door ODW © Het Volk

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Wevelgem

De 27-jarige Bruno De Lille wordt op 1 januari 2001 schepen voor Agalev in Brussel. Dat houdt ook in dat hij de VRT moet verlaten. Nog tot eind dit jaar horen we hem in het avondprogramma De Grote Beer op Radio 2 en blijft hij producer van ‘t Feestcomité op zaterdagavond. “Een job bij de VRT en een schepenzetel zijn deontologisch niet combineerbaar. Dat houdt in dat ik op politiek verlof wordt gestuurd. Ik kan later altijd terug naar de VRT, maar kan wel geen aanspraak maken op dezelfde stoel. De radio moet me dan wel een job geven op hetzelfde niveau”, legt Bruno uit.

De ouderlijke woning van Bruno De Lille staat in de Memlincstraat. Hij liep lager en middelbaar onderwijs in Wevelgem en trok dan naar Brussel waar hij drie jaar aan het Conservatorium studeerde. “Mijn studies maakte ik af in Antwerpen, maar die stad ligt me niet. Brussel is voor mij de enige stad die naam waardig in ons land. Ik hou bijzonder erg van dat stadsgevoel. Op elk uur van de dag en de nacht is er wel iets te beleven. Toen ik afstudeerde kon ik aan de slag bij Radio 2 West-Vlaanderen. Maar toch bleef ik in Brussel wonen. Toen er een examen voor producer werd uitgeschreven, deed ik mee en slaagde ik. Ik kon nu in Brussel aan de slag.”

In Brussel stapte Bruno zelf naar Agalev. “Ik werkte bij de radio vooral ‘s avonds en wou overdag ook iets om handen hebben. Omdat de standpunten van Agalev me heel goed lagen, bood ik me daar aan om mee te werken. Ik werd voor diverse zaken ingeschakeld, verzeilde in het bestuur en werkte mee aan het ledenblad.”

Kopman

Bruno werd als kopman uitgespeeld bij de gemeenteraadsverkiezingen, werd verkozen met 333 voorkeurstemmen en aangeduid als schepen. “Ik word verantwoordelijk voor Vlaamse aangelegenheden, Vlaamse cultuur, het gelijkekansenbeleid (migranten en holebi’s) en het noord-zuidbeleid. Ik besef best dat dit veel werk zal vragen. Daarom wacht ik ook 1 januari niet af om met de nieuwe taak te beginnen. Nu al ga ik met zoveel mogelijk mensen van verenigingen praten, informeer naar hun standpunten en hun verlangens. Ik wil zo goed mogelijk geïnformeerd aan mijn taak beginnen.”

Als enige Agalev-verkozene komt Bruno De Lille in een coalitie PS-Ecolo-Agalev-PSC-CVP. “Ik ben voorstander van een coalitie. Het is gezond dat de ene partij de andere kan controleren.”

24-10-2000